De beschadigde spelersbus
NOS NieuwsAangepast

Brieven bij aanslag Dortmund-bus zijn 'atypisch', maar 'niet vreemd'

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

  • Petra Steenhoff

    Redacteur online

In het onderzoek naar de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund houdt de Duitse justitie er rekening mee dat de aanslag een islamitische achtergrond heeft. 

De drie identieke brieven die bij de plaats van de aanslag werden gevonden, wijzen in die richting. Daarin wordt de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en verwezen naar de inzet van Duitse deelname aan de strijd tegen IS. Deelstaatminister Jäger van Noordrijn-Westfalen noemt de brieven atypisch. Het is niet de manier waarop IS normaal gesproken een aanslag opeist.

Paspoorten

Volgens terreurdeskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael is er niet één patroon aan te wijzen bij het opeisen van aanslagen door IS. "Soms worden er paspoorten achtergelaten, zoals bij de aanslagen in Parijs, een IS-vlag of een videotestament. Een brief is dus niet heel vreemd. Maar we weten nu natuurlijk nog helemaal niet of deze aanslag in opdracht van IS is gepleegd of dat iemand het op eigen houtje heeft gedaan."

Voetballers zou je kunnen zien als 'uithangborden' van onze levenswijze.

Bibi van Ginkel

In de brief staat onder meer dat "alle ongelovige acteurs, zangers, sporters en verschillende bekende Duitsers" op een dodenlijst staan. "Dat is wel nieuw", zegt Van Ginkel. "Van Al-Qaida is bekend dat ze hitlijsten hebben. Wilders staat daar bijvoorbeeld op, en de redactie van Charlie Hebdo waar in januari 2015 ook inderdaad een aanslag werd gepleegd. Maar IS werkte tot nu toe niet zo."

Het is volgens Van Ginkel ook goed mogelijk dat deze groep bekende mensen genoemd wordt als symbool voor onze 'verdorven' westerse levenswijze. "Bij de aanslag in de Bataclan en de terrassen in Parijs is dat ook zo geïnterpreteerd. Voetballers zou je ook kunnen zien als 'uithangborden' van deze levenswijze."

Dat ook Bondskanselier Merkel in de brief wordt genoemd, vindt Van Ginkel niet opmerkelijk. "Als frontvrouw van de regering draagt zij het beleid van het land uit. Dat geldt voor alle regeringsleiders. Het is niet voor niets dat ze allemaal standaard beveiligd worden."

'Het risico hebben we ervoor over'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl