NOS NieuwsAangepast

GroenLinks heeft begrip voor Groningse opvang asielzoekers

Klaver over bed bad brood

GroenLinks-onderhandelaar Jesse Klaver heeft begrip voor de stad Groningen, die een nieuw gebouw neerzet voor de opvang van afgewezen asielzoekers. Na afloop van het onderhandelingsgesprek met informateur Schippers zei hij: "Ik begrijp dat gemeenten kiezen voor humane opvang voor vluchtelingen en dat ze dat ook uit het oogpunt van de openbare orde opvang creëren".

Het is opmerkelijk dat Klaver zich hier duidelijk over uitspreekt, omdat de kwestie een van de meest gevoelige lijkt te worden in de onderhandelingen over een nieuw kabinet. De partijen die sinds deze week om de tafel zitten - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - hebben er zeer verschillende ideeën over. Met name VVD en GroenLinks staan lijnrecht tegenover elkaar.

Afspraken die niet kwamen

Maar Klaver zei ook: "Zo zijn er wel meer onderwerpen waar VVD en GroenLinks anders over denken. Ondanks dat zitten we toch aan tafel en kijken we of we naar elkaar kunnen komen".

Twee jaar geleden was het spannend; toen viel het kabinet bijna over de kwestie. De uitkomst van lange gesprekken was dat gemeenten er met staatssecretaris Dijkhoff afspraken over zouden maken. Maar die zijn er nog steeds niet en dus komt dit gevoelige onderwerp terug op de formatietafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl