Een Belgisch 1-2-3'tje: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen in E3 Harelbeke
NOS WielrennenAangepast

'België boven' in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen

Als de Ronde van Vlaanderen zondag weer eens door een Belg gewonnen wordt, zal wielergek België in extase zijn. Maar in de aanloop naar Vlaanderens Mooiste heeft de Belgische wielerliefhebber ook al vaak genoeg een reden gehad om 'een pintje' te pakken.

Philippe Gilbert tekende vandaag met zijn eindoverwinning in de Driedaagse De Panne-Koksijde voor de zesde Belgische zege in eigen land dit jaar. Van de 21 podiumplaatsen die in de grote Europese voorjaarskoersen te vergeven waren, werden er maar liefst 12 bezet door een Belgische renner.

Alleen in Milaan-Sanremo schopte geen enkele Belg het tot de podiumceremonie.

In E3 Harelbeke deden de Belgen zelfs iets wat we in Nederland vooral kennen uit de schaatssport: Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Oliver Naesen zorgden voor een 1-2-3'tje in eigen land.

Gouden Van Avermaet

Olympisch kampioen Van Avermaet had met drie zeges een groot aandeel in de feestvreugde. Hij won de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke én afgelopen weekend ook Gent-Wevelgem.

  • AFP
    Greg Van Avermaet wint Gent-Wevelgem
  • AFP
    ... de E3 Harelbeke
  • ANP
    ... en Omloop Het Nieuwsblad

Maar ook Philippe Gilbert stond al drie keer op het podium. Voordat hij het eindklassement in de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam schreef, werd hij al twee keer tweede: in Dwars door Vlaanderen en E3 Harelbeke.

Ter vergelijking: de Nederlandse renners waren samen pas goed voor twee podiumplaatsen dit Europese wielervoorjaar. Jos van Emden won Dwars door West-Vlaanderen en Jan-Willem van Schip won de Ronde van Drenthe. Dat zijn overigens koersen waar de internationale top ontbreekt.

Van Avermaet: ik ben aan de beurt

Dat biedt de Belgen hoop voor de Ronde van Vlaanderen van zondag, zou je zeggen. Want op dat gebied staan onze zuiderburen alweer vier jaar droog. Tom Boonen, die zondag voor het laatst aan de start staat in Antwerpen, was in 2012 de laatste Belgische winnaar.

Ook Van Avermaet vindt het hoog tijd worden dat er weer een Belg wint in Oudenaarde. "Door mijn resultaten van de laatste weken kan ik niet ontkennen dat ik ook dit weekend bij de topfavorieten hoor", zegt hij in een persbericht van zijn ploeg BMC. "Ik heb het gevoel dat het dit jaar mijn beurt is om hier te winnen."

Belgische renners doen het goed in de grote voorjaarskoersen

123
Omloop Het NieuwsbladVan AvermaetSaganVanmarcke
Kuurne-Brussel-KuurneSaganStuyvenRowe
Strade BiancheKwiatkowskiVan AvermaetWellens
Milaan-SanremoKwiatkowskiSaganAlaphilippe
Dwars door VlaanderenLampaertGilbertLoetsenko
E3 HarelbekeVan AvermaetGilbertNaesen
Gent-WevelgemVan AvermaetKeukeleireSagan
De Ronde van Vlaanderen, zondag bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl