NOS WielrennenAangepast

Van Avermaet wint E3 Harelbeke, podium volledig Belgisch

Van Avermaet troeft Gilbert en Naesen af in E3 Harelbeke

Greg van Avermaet van BMC heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De zestigste aflevering kreeg een geheel Belgisch podium, want Van Avermaet werd geflankeerd door Philippe Gilbert (QuickStep) en Oliver Naesen (AG2R). Die vluchtgenoten werden door de olympisch kampioen afgetroefd in de sprint. Al kwam Gilbert nog akelig dichtbij.

De Waal van QuickStep reed het meest in het zicht van de camera's: door zijn demarrage op de Eikenberg (de tiende van vijftien hellingen) brak het peloton en ontstond er een tien man tellende kopgroep. Kopstukken zoals Peter Sagan en Alexander Kristoff zaten daar niet bij.

Op de Oude Kwaremont (dertiende helling) viel onder anderen Sep Vanmarcke voorin weg toen Gilbert weer gas gaf. Alleen Van Avermaet en Naesen konden volgen.

Tony Gallopin kwam ten val, maar bleek geen grote schade te hebben opgelopen

Met nog 40 kilometer voor de boeg was al duidelijk dat de drie Belgen om de zege zouden gaan twisten. Even leek Naesen af te moeten haken toen opnieuw Gilbert op de pedalen ging staan, op de Tiegemberg.

Op het tandvlees kwam Naesen terug in de afdaling bij de Belgisch kampioen en Van Avermaet, winnaar van Omloop Het Nieuwsblad. Naesen ging na gepoker in de ultieme kilometer als eerste aan. Hij sloeg ook een gaatje, dat Van Avermaet toch wist te overbruggen.

Dylan van Baarle was de beste Nederlander. Hij eindigde netjes op de negende plaats. Taco van der Hoorn, die diep in de finale nog bij de beste tien zat, eindigde op 2.12 als 38ste. En wereldkampioen Sagan, die na een val nog verder achterop raakte, finishte op 10.45.

Laatste keer in 1999

De laatste keer dat er een volledig Belgisch podium was in Harelbeke was in 1999. Peter Van Petegem, Andrei Tchmil en Frank Vandenbroucke zorgden toen voor een Belgisch 1-2-3'tje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl