Smartphone-beurs in Barcelona; veel telefoons, geen spektakel
Sony showt op de smartphonebeurs MWC in Barcelona een telefoon met ’s werelds eerste 4K HDR-scherm, een beeldkwaliteit die tot nu toe was voorbehouden aan televisies. LG kiest voor eenvoud en een langwerpiger scherm. En HMD, tegenwoordig de maker van Nokia-telefoons, probeert op te vallen met een telefoon als de vernieuwde 'Nokia 3310'.
Iedereen probeert op de beurs aandacht te trekken, maar het is vooral wachten op wat daarna komt: de Galaxy S8.
Elk jaar komen eind februari tienduizenden mensen samen in Barcelona voor het Mobile World Congress en de nieuwste hippe smartphone. Al lukt dat steeds minder goed. De smartphonemarkt is verzadigd en het zijn vooral Apple en Samsung die de trends bepalen.
Apple komt al jaren niet naar de beurs. Het bedrijf kiest 'zijn eigen moment'. Volgens geruchten houdt het bedrijf in maart een perspresentatie waar in ieder geval nieuwe iPads worden aangekondigd. De iPhone 8 volgt waarschijnlijk pas dit najaar.
Samsung is wel in Barcelona, maar niet om zijn nieuwste smartphone te tonen. En dat is een trendbreuk. Het heeft alles te maken met het fiasco met de Galaxy Note 7, het toestel dat vorig najaar uit de handel werd gehaald omdat de accu in brand kon vliegen.
Dat leidde niet alleen tot een financiële opdoffer. Samsung moet ook zijn uiterste best doen om de opgelopen imagoschade te herstellen. En dat kost tijd. Het bedrijf test de accu van zijn nieuwe top-toestel uitvoeriger dan tot nu toe gebruikelijk was. De beurs in Barcelona kwam daardoor te vroeg voor de Zuid-Koreaanse telefoonmaker.
De 'schade' hoopt het bedrijf volgende maand in te halen. Op 29 maart lanceert Samsung in New York de Galaxy S8. Het verwacht zelf veel van het toestel. Volgens geruchten zitten er geen knoppen meer op de voorkant van de S8, waardoor er meer ruimte is voor het scherm. Het toestel krijgt een dunnere rand.
Tot die tijd hopen andere telefoonfabrikanten van de ontstane leegte gebruik te maken, maar daar lijken ze nog niet echt in te slagen. Zo vindt Mark Scott, techjournalist van The New York Times in Europa, het telefoonaanbod op de beurs niet om over naar huis te schrijven.
Dat beeld bevestigt Tim Wijkman, smartphone-analist bij onderzoeksbureau Telecompaper. "Het 4K scherm dat Sony aankondigt is erg tof om te zien en springt er qua specificaties tussenuit, maar hier gaan ze de strijd niet mee winnen."
Ook wordt hij niet echt warm van wat LG toonde. "Je ziet vaak dat de pers enthousiast reageert op de aankondigingen van LG, maar dat de consument vervolgens er niet echt op aanslaat."
5G weer stapje dichterbij
Iets waar dit jaar weer veel over wordt gesproken, is 5G. Dat moet de opvolger worden van 4G, het mobiele netwerk waar we bijna allemaal gebruik van maken om mobiel te internetten. 5G bestaat nog niet, daarvoor moet eerst een standaard worden uitgedacht. In documenten moeten worden vastgelegd hoe zendmasten en telefoons wereldwijd met elkaar communiceren.
Vorig jaar werd er op de MWC ook veel gesproken over 5G. Dit jaar gaat dat een stapje verder. "Het afgelopen jaar hebben we randvoorwaarden opgesteld over wat 5G zou moeten inhouden", zegt Toon Norp van TNO, hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van 5G.
"Het komend jaar moet die standaard verder worden uitgewerkt, zodat na 2018 telefoonfabrikanten, providers en de leveranciers van zendmasten met die informatie aan de slag kunnen gaan", zegt Norp.
Daarna komt langzaam, met de nadruk op langzaam, massagebruik in zicht. "In 2020 is het de bedoeling dat in elke Europese lidstaat er een stad is die 5G aanbiedt." In de jaren daarna zal de technologie op steeds grotere schaal beschikbaar worden.