NOS NieuwsAangepast

Campagnezaterdag in het teken van nieuwe verkiezingsbeloften

Het is nog ruim veertig dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen en dat betekent campagne voeren. Vandaag leek het de dag van nieuwe beloften. Een overzicht.

D66, SP, PvdA en CDA kwamen alle vier met plannen die nog niet in hun verkiezingsprogramma staan. Dat er nu extra geld lijkt te zijn voor die plannen komt doordat de doorrekeningen van het Centraal Planbureau bijna klaar zijn. Sommige partijen zien kans om nog wat te schuiven.

D66-leider Pechtold bijvoorbeeld kwam vandaag met zes harde beloften op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheidszorg, asielbeleid, klimaat en Europa.

In klassen mogen maximaal 24 leerlingen zitten, werkenden betalen per maand zo’n 75 tot 100 euro minder inkomensbelasting en D66 zorgt voor duizenden extra verpleegkundigen. Verder moeten vluchtelingen vanaf de eerste dag Nederlands leren, worden de kolencentrales gesloten en zal D66 nooit meewerken aan een nexit, een vertrek uit de Europese Unie.

D66 houdt verkiezingscongres

In Utrecht lanceerde PvdA-leider Asscher een zorgplan. Hij pleitte voor het afschaffen van het eigen risico en beperking van het aantal flexibele contracten in de zorg.

Asscher zocht de samenwerking op met de SP en GroenLinks. Als de partijen hun plannen bundelen, zou dat een alternatief zijn voor de plannen van rechtse partijen, vindt hij.

Asscher ging de straat op in Utrecht

De SP heeft het verkiezingsprogramma aangepast. Iedereen moet het recht krijgen om op zijn 65ste AOW te krijgen, heeft de partijraad besloten. De maatregel gaat miljarden euro's kosten, erkent de partij.

SP-voorman Roemer wil dat "een fijne oude dag haalbaar en betaalbaar" wordt. "Mensen die jarenlang zwaar werk hebben gehad, kunnen daardoor opgelucht ademhalen." Ook de PVV en 50Plus willen de AOW-leeftijd terug op 65 jaar.

De ChristenUnie maakte op zijn beurt vandaag bekend dat de partij af wil van het openbaar onderwijs in zijn huidige vorm. Door de overheid bestuurde scholen zijn niet meer van deze tijd, zei partijleider Segers in het radioprogramma Kamerbreed.

Rondje langs de partijcongressen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl