Lavrov tijdens zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou
NOS Nieuws

Lavrov nodigt Trump uit voor Syrië-besprekingen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, heeft aankomend president Trump uitgenodigd vertegenwoordigers te sturen naar de besprekingen over Syrië, die maandag in Astana in Kazachstan moeten beginnen. Tijdens dit eerste officiële contact met de nieuwe Amerikaanse regering kunnen we spreken over een efficiëntere aanpak van het terrorisme in Syrië, zei Lavrov op zijn jaarlijkse persconferentie in Moskou.

Eerste doel van de besprekingen in Astana is volgens hem het bestand te versterken dat Rusland, het Syrische bewind en een deel van de oppositie sinds eind vorig jaar in acht nemen. Hij zei dat een groter deel van de Syrische oppositie welkom is aan de onderhandelingstafel en dat verschillende partijen ook al hebben laten weten dat ze mee willen praten.

De Syrië-besprekingen in Astana zijn een initiatief van Rusland, Turkije en Iran. Het overleg volgt op een ontmoeting voor de kerst van deze landen in Moskou. In een verklaring stelden zij toen dat zij als trojka de efficiëntste coalitie vormen om een einde te maken aan de oorlog in Syrië.

'Trump beter dan Obama'

Over Europa was Lavrov cynisch. Hij zei dat sommige Europese landen proberen de vredesbesprekingen in Syrië te laten mislukken, omdat ze zich buitenspel gezet voelen.

Lavrov voegde eraan toe dat de Russische interventie in Syrië een juiste beslissing was. Het regime van Assad stond op het punt om te vallen toen Rusland ingreep, aldus Lavrov.

Lavrov zei dat Rusland goede verwachtingen heeft van het presidentschap van Trump. Hij denkt dat Rusland met Trump beter kan samenwerken in Syrië dan met Obama. "Als Trump zegt dat de strijd tegen het terrorisme bij hem vooropstaat, kunnen wij dat slechts begroeten", zei Lavrov. Volgens hem heeft Obama op dit punt alleen maar woorden laten horen en geen daden laten zien.

Charlatan

Lavrov zei dat er niets waar is van de beschuldigingen van de voormalige Britse spion Christopher Steele, die beweert dat Rusland compromitterende informatie over Trump heeft. Hij noemde Steele een charlatan en zei dat de Amerikaanse inlichtingenofficieren die zijn rapport hebben gebruikt zouden moeten worden ontslagen.

Lavrov zei ook dat de beschuldigingen over Russische cyberaanvallen op de VS uit de duim gezogen zijn. Volgens hem hoeft Rusland zijn onschuld niet te bewijzen. De vrees in Duitsland, Nederland en andere Europese landen dat Rusland de verkiezingen zal proberen te beïnvloeden noemde hij niet gerechtvaardigd.

Hij ging in de tegenaanval door te zeggen dat Amerika geprobeerd heeft hoge Russische diplomaten te ronselen voor zijn spionage-activiteiten en bijeenkomsten van de Russische oppositie heeft gesteund.

China

Ook over China liet Lavrov zich positief uit. Hij zei dat de Russisch-Chinese betrekkingen misschien wel beter zijn dan ooit. Samen met China wil hij zich ervoor inzetten dat de besprekingen over Noord-Korea worden hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl