NOS NieuwsAangepast

Trump kondigt rapport over hacken aan

Donald Trump heeft op Twitter beloofd dat zijn mensen binnen negentig dagen een volledig rapport over hacken zullen publiceren. Hij deed dat in een serie tweets waarin hij herhaalde dat de beschuldigingen tegen hem 'nepnieuws' zijn.

De Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigen Rusland ervan de Democratische en Republikeinse partij te hebben gehackt. Dat zou zijn gebeurd om informatie te krijgen waarmee Trump geholpen kon worden om de verkiezingen te winnen.

Deze week kwam naar buiten dat de inlichtingendiensten Trump ook hebben gewaarschuwd dat Rusland mogelijk compromitterende informatie over hem heeft. Ze baseerden zich daarbij op een rapport van de voormalige Britse spion Christopher Steele. Steele werkte voor Republikeinse tegenstanders van Trump en later ook voor Democraten.

Volgens Trump is nu gebleken dat de beschuldigingen zijn verzonnen door zijn politieke tegenstanders en door een "mislukte spion die bang is voor vervolging". Waaruit dat zou zijn gebleken, is niet duidelijk. Wel twittert Trump dat Rusland zegt dat er niets van waar is.

Onderonsje

De gefabriceerde feiten zijn volgens Trump het werk van "gluiperige" politici van zowel de Democraten als de Republikeinen. Hij zegt dat de inlichtingendiensten ze hebben vrijgegeven terwijl ze mogelijk wisten dat er nooit bewijs voor zal zijn. Overigens hebben de diensten niets vrijgegeven, maar is het rapport online gezet door de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed.

Volgens Amerikaanse media is Trump vorige week vrijdag in een kort onderonsje door FBI-directeur James Comey van het rapport van ex-spion Steele op de hoogte gebracht. Ook president Obama en vicepresident Biden werden geïnformeerd. Volgens Biden hebben Obama en hij er niet over doorgevraagd. Hij bevestigde dat Obama reageerde met de opmerking: "Waar heeft dit allemaal mee te maken?"

Nadat Trump woensdag had uitgehaald naar de inlichtingendiensten is hij gebeld door inlichtingenchef James Clapper. Na afloop ontkende Clapper in een publieke verklaring dat de diensten de bevindingen van Steele hebben gelekt naar de media. Ook verklaarde hij dat de diensten geen oordeel hebben over de betrouwbaarheid van de beschuldigingen van de ex-spion.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl