Lavrov en Kerry begroeten elkaar in München voordat ze in overleg gaan
NOS Nieuws

Kerry en Lavrov praten over bestand Syrië

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov zijn vanmiddag in een hotel in München samengekomen. De ontmoeting is voorafgaand aan een bijeenkomst van de ISSG gehouden, de groep die de vredesgesprekken over Syrië organiseert.

Vanaf morgen zijn er diverse bijeenkomsten over Syrië gepland, tijdens de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München. Onderwerp van de gesprekken is een mogelijk staakt-het-vuren. De Russen zouden hebben voorgesteld om vanaf 1 maart te stoppen met bombarderen. De Amerikanen eisen dat dat per direct gebeurt, omdat de Russen de gematigde rebellen aanvallen.

Door de beschietingen zijn de vredesbesprekingen over Syrië in Genève stil komen te liggen. Tienduizenden mensen zijn het gebied rondom Aleppo ontvlucht vanwege de Russische aanvallen, op zoek naar een veilig onderkomen in Turkije.

Nieuw Syrië-overleg, nu in München

Het conflict in Syrië staat centraal op de 52ste Veiligheidsconferentie in het centrum van München. Meer dan dertig regeringsleiders en zeventig ministers van Buitenlandse Zaken of Defensie zullen daarbij aanwezig zijn. Onder anderen koning Abdullah II van Jordanië, de Poolse president Duda en de Russische minister-president Medvedev zijn onder de gasten.

Behalve over de situatie in Syrië zal het ook gaan over de Europese vluchtelingencrisis, het conflict in Oekraïne en de strijd tegen terrorisme. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal zich in zijn bijdrage morgenochtend richten op de veiligheid op internet en de noodzaak voor landen om daarbij beter samen te werken.

Achterkamertjes

Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars is de Munich Security Conference niet alleen een plek waar op grote podia over veiligheidskwesties gesproken wordt. "Juist ook de achterkamertjes en de kans om even informeel met elkaar van gedachten te wisselen zijn bij regeringsleiders en hun teams geliefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl