Russische straaljagers voeren bombardementen uit in Syrië
NOS Nieuws

Rusland en VS oneens over staakt-het-vuren Syrië

Rusland en de Verenigde Staten zijn het oneens over een datum voor een staakt-het-vuren in Syrië. Het Kremlin noemt volgens de VS 1 maart als de eerste dag van een bestand, de VS eist dat de strijdende partijen in Syrië de wapens onmiddellijk neerleggen.

De Russen zouden het voorstel voor een staakt-het-vuren hebben gedaan in de aanloop naar de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie, die morgen begint in München. Op die bijeenkomst spreken onder anderen staatshoofden en regeringsleiders over de situatie in Syrië. Er staan ook andere onderwerpen op de agenda.

Volgens Washington wil het Kremlin dat een mogelijke wapenstilstand pas over drie weken ingaat, zodat de Russische krijgsmacht de tijd heeft om de tegenstanders van de Syrische president Assad te vernietigen.

Gebrek

De VS wil ook dat hulporganisaties bij een bestand toegang krijgen tot Syrische steden waar wordt gevochten door het Syrische regeringsleger en rebellen.

Volgens de Verenigde Naties lopen in het noorden van de provincie Homs zo'n 120.000 burgers het risico te sterven door een gebrek aan eten en medische hulp.

Door een offensief van het Syrische regeringsleger zijn sinds vorige maand de toevoerwegen naar dat gebied afgesneden. De voedseltekorten in de provincie Homs nemen de komende twee weken waarschijnlijk snel toe, waarschuwt de VN.

Bombardementen

De vredesbesprekingen die een eind moeten maken aan de strijd in Syrië worden op 25 februari hervat in Genève. Dat overleg werd vorige week opgeschort vanwege een gebrek aan resultaat.

Een Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zei tegen het Russische persbureau TASS dat het vredesoverleg wat Moskou betreft ook eerder kan worden hervat.

Rusland houdt vol dat het de regering van Assad met luchtaanvallen ondersteunt in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. De VS en andere westerse landen zeggen dat de Russen ook andere doelwitten bombarderen.

Veiligheidsconferentie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, kwam gisteren aan in München. Hij sprak gisteravond met de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura en de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië. Dat land steunt de Syrische rebellen.

Ook minister Koenders neemt deel aan de internationale veiligheidsconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl