NOS VoetbalAangepast

Het geluk van Feyenoord en Justin Kluivert

"Bij Feyenoord proef je het geluk van de kampioen", stelt AD-journalist Sjoerd Mossou in de eerste Studio Voetbal van 2017. De koploper won met 2-0 bij Roda JC Kerkrade. "De buitenspelgoal van Kuijt en ze missen El Ahmadi alleen in relatief makkelijke duels", noemt hij twee voorbeelden.

Co Adriaanse deelt die mening. "Vlak voor rust kreeg Roda een enorme kans", aldus de oud-trainer. "Feyenoord had veel geluk dat die bal er niet inging. Anders wordt het lastig tegen een team als Roda."

'Bonje van hier tot Tokio'

"Het ziet er rustig en stabiel uit", voegt Adriaanse toe. Volgens hem heeft Feyenoord geen versterking nodig. Ook Heracles-voorzitter Jan Smit geeft het advies om deze selectie zo te laten. Een aanwinst kan in zijn ogen ook voor onrust zorgen. "Dan krijg je bonje van hier tot Tokio", aldus Smit.

'Feyenoord heeft het geluk van de kampioen'

Ajax is de naaste belager van Feyenoord. De Amsterdammers wonnen met 3-1 bij PEC Zwolle en kenden in Justin Kluivert, de zeventienjarige zoon van Patrick Kluivert, een opvallende debutant.

"Een jongen met enorm veel mogelijkheden", aldus Adriaanse. "Hij kan een man passeren en heeft ook een goede pass." Pierre van Hooijdonk gaat een stapje verder: "Dit is uitzonderlijk. Weinig jongens van zeventien heb ik zo zien debuteren. Als ik Amin Younes was, zou ik me zorgen maken."

'Justin tegen Justin'

Mossou houdt een slag om de arm. "We hebben vaker meegemaakt dat mensen bij Ajax al snel op de stoelen stonden", herinnert hij zich. "Ook bij El Ghazi en Bazoer. En Andersen was de nieuwe Laudrup."

'Justin Kluivert is uitzonderlijk goed'

Adriaanse krijgt de vergelijking van Justin met vader Patrick Kluivert voorgelegd. "Ze zijn beiden tweebenig. Patrick was langer en kopsterker en was een beter aanspeelpunt. Hij was ook doelgericht. Beiden zijn snel en in wenden en keren is Justin beter."

Jan Smit laat droogjes weten dat Kluivert niet het enige talent is met de naam Justin. "Bij ons debuteerde Justin Hoogma ook op zijn zeventiende. Ook met een bekende vader. Ik ben benieuwd naar het duel tussen Kluivert en Hoogma."

'Van vwo naar vmbo'

In Heerenveen kreeg de van Real Madrid gehuurde Martin Ødegaard zaterdag slechts enkele minuten speeltijd. De overgang van het achttienjarige Noorse talent naar sc Heerenveen wekt verbazing. "Hij begint helemaal opnieuw", aldus Mossou. "Van het vwo gaat hij terug naar het vmbo", grapt Adriaanse.

Een terugkeer naar Real wordt volgens Mossou nu heel moeilijk. "Als hij er twintig maakt bij Heerenveen, haalt Real hem niet zomaar terug."

Eredivisie van 16 clubs: waanzin of goed idee?

Ødegaard doet een stap terug om speeltijd te krijgen en zich te ontwikkelen. Daarvoor is de eredivisie een mooi platform. Als het aan de KNVB ligt, is dat platform eredivisie aan verandering toe. KNVB-directeur Gijs de Jong opperde de eredivisie terug te brengen naar zestien clubs.

"Waanzin ten top", zegt Jan Smit. "Het argument is om de topclubs meer weerstand te laten krijgen. Waar hebben we het over als Feyenoord verliest van Go Ahead Eagles en Ajax niet kan winnen van De Graafschap?"

'De eredivisie is fantastisch'

"Ze zoeken naar een manier om meer wedstrijden met druk te krijgen. Om een aantrekkelijkere competitie te krijgen. Waarom niet?", aldus Mossou. "De supporters willen achttien clubs", stelt Smit. "Een bakker gaat toch geen bruine bollen bakken als het publiek witte bollen wil."

Co Adriaanse ziet ook niet de noodzaak van een kleinere eredivisie. "De eredivisie is fantastisch, de stadions zitten vol."

'Weg is weg' bij Jan Smit

Hoe dan ook, Jan Smit maakt de verkleining van de eredivisie niet meer mee. Hij stopt na dit seizoen als voorzitter van Heracles Almelo. "Ik ben de laatste onbezoldigde voorzitter die nog elke dag met de club bezig is", aldus Smit. "Het is tijd voor de volgende generatie."

Smit belooft in Studio Voetbal plechtig dat hij niet, zoals Riemer van der Velde na diens afscheid als voorzitter van sc Heerenveen, nog als een alles bepalende geest boven 'zijn' club zal blijven hangen. "Ik ben voor honderd procent weg. Ik ga mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Ik ben achttien jaar voorzitter van de golfclub geweest en ook nooit meer teruggekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl