Dirk Kuijt viert zijn doelpunt met Steven Berghuis
NOS VoetbalAangepast

Koploper Feyenoord wint moeizaam bij Roda JC

Feyenoord heeft zijn eerste duel in 2017 moeizaam, maar verdiend gewonnen. In Kerkrade werd Roda JC verslagen: 2-0.

De koploper in de eredivsie acteerde voor rust niet als een kampioen in spe. Roda bleef simpel overeind en kreeg vlak voor rust zelfs de grootste kans. Tom van Hyfte schoot na een vrije trap van dichtbij hard op de lat.

Geruisloze eerste helft

Dat de eerste helft vrij geruisloos verliep mocht vooral Feyenoord zich aanrekenen. De Rotterdammers speelden in een te laag tempo en zetten Roda nauwelijks onder druk. De productiefste ploeg van de eerste competitiehelft was voor rust slechts drie keer gevaarlijk.

Nicolai Jørgensen had Feyenoord kort na rust over het dode punt heen kunnen helpen, maar faalde vrij voor doelman Benjamin van Leer. Roda werd ondertussen brutaler, maar Feyenoord trof doel; Dirk Kuijt, die buitenspel stond, prikte raak na een pass van Jørgensen.

De Deen miste even later opnieuw oog in oog met Van Leer, maar stond vlak voor tijd wel aan de basis van de 2-0 van Eljero Elia.

'Zware bevalling?'

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vond het een zware bevalling in Kerkrade. "Ja, maar dat weet je. Roda uit is moeilijk. Ajax, PSV en AZ hebben tegen Roda gelijk gespeeld", aldus de coach, die ondanks dat hij lang moest wachten op de eerste treffer het vertrouwen in zijn ploeg niet verloor.

"We hebben veel doelpuntenmakers in alle linies, iedereen kan scoren. Ik heb vertrouwen in mijn team en dat stralen ze ook uit. In de tweede helft speelden we beter dan in de eerste helft. Dan zie je dat we genoeg kansen creëren en weinig weggeven."

Dirk Kuijt maakte twintig minuten voor tijd de openingstreffer, maar daarbij stond hij met zijn linkerbeen buitenspel. Ook scheidsrechter Kevin Blom gaf dat na afloop toe. De reactie van de Feyenoord-aanvoerder daarop: "Dat soort dingen dwing je gewoon af. Het zit wel eens mee, en ook wel eens tegen. We moeten van onze eigen kracht uitgaan."

We speelden 65 minuten goed

Roda JC-trainer Yannis Anastasiou

Bij Roda JC stak een bekend probleem de kop op tegen Feyenoord. "We speelden goed, zeker de eerste 65 minuten. Maar we scoren niet, dus dan komt er een moment dat je tegenstander scoort. We kunnen niet altijd 0-0 spelen. We moeten gewoon scoren. Iedereen moet die overtuiging hebben", aldus trainer Yannis Anastasiou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl