Gijs de Jong met de kampioensschaal
NOS VoetbalAangepast

KNVB-directeur De Jong: eredivisie terug naar 16 clubs

Als het aan de KNVB ligt, dan gaat de eredivisie zo snel mogelijk op de schop. Er liggen momenteel liefst 24 verschillende ideeën op tafel in Zeist. Operationeel directeur Gijs de Jong gooit donderdag in de NRC alvast een balletje op: breng de competitie terug naar zestien clubs.

Daarnaast wil De Jong aan het einde van het seizoen een titelstrijd tussen de bovenste zes clubs. De Jong is niet de eerste die zijn mening verkondigt en hij zal ook niet de laatste zijn. Uiteindelijk stemmen de profclubs - naar verwachting in mei tijdens de Algemene Vergadering - over een eventuele nieuwe opzet.

Wijzigingen gaan op zijn vroegst in het seizoen 2018/2019 in.

De meest recente Feyenoord-Ajax

"Ik ben erg gecharmeerd van het model dat nu in Denemarken is ingevoerd, met veertien clubs die een volle competitie spelen waarna de top zes om het kampioenschap strijdt", aldus De Jong. "Maar van achttien naar veertien clubs gaat te veel weerstand geven, dat proef je wel bij de clubs."

De Jong, die als belangrijkste kandidaat geldt voor de opvolging van Bert van Oostveen, wil met name meer topwedstrijden. "Dat is het doel. Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog. Veel mensen hechten aan het huidige model, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden."

Woerts: later beginnen

De voorkeur van De Jong komt overeen met één van de opties die marketeer Chris Woerts in oktober al aandroeg. "We creëren daarmee ook ruimte in de speeldagenkalender en we kunnen andere competitieformats introduceren", aldus de voormalig commercieel directeur van Feyenoord.

Een ander voorstel van Woerts: de competitie pas laten starten na 1 september. Pas als de transferdeadline afgesloten is. Dat zou eerlijker zijn en ook publieksvriendelijker. "We beginnen nu half augustus aan de competitie als iedereen nog aan de Costa Brava ligt. En met kerst stoppen we weer met voetballen als iedereen vrij is en zin heeft om leuke dingen te doen met de kinderen."

Nadelen

Bij dat voorstel plaatste Toon Gerbrands, de grote baas van PSV, een kanttekening. "De competitie later laten starten heeft ook nadelen. Als je Europees voetbal speelt en voorronden moet spelen, begin je al half juli."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl