Riechedly Bazoer baalt na een gemiste kans van Jong Oranje tegen Jong Turkije
NOS VoetbalAangepast

'Jong Oranje miste Vincent Janssen enorm'

Jong Oranje had zich volgens Foppe de Haan met de aanwezige kwaliteiten moeten kwalificeren voor het Europees kampioenschap van volgend jaar. De Friese coach, die zelf twee keer Europees kampioen werd met de nationale beloftenploeg (2006 en 2007), vindt dat het team van Art Langeler het zelf heeft laten liggen.

Jong Oranje won dinsdag weliswaar met 4-1 van Cyprus, maar greep op twee punten naast de play-offs voor kwalificatie voor het EK. Een hard gelag voor Jong Oranje voor wie bedenkt dat het team in de laatste drie duels knullig punten heeft verspeeld.

Ga maar na. De ploeg gaf eind november 2015 in Slowakije een 2-0 voorsprong uit handen, om uiteindelijk zelfs met 4-2 te verliezen. Het ging daarna ook mis tegen Wit-Rusland (2-2) en Turkije (0-0). In beide wedstrijden miste Nederland een flink aantal kansen.

Hoe desastreus is het gemis van een EK voor dit team?

De Haan: "Een groot gemis. Op een EK kun je je meten met de beste leeftijdsgenoten. Bovendien vormen voetballers zich voornamelijk in de leeftijdsklasse tussen 18 en 21 jaar. Het is jammer dat deze voetballers die ervaring nu niet meenemen.

Wat kan Jong Oranje worden verweten?

De Haan: "Niet presteren op de momenten dat het nodig is. Het is niet deze week misgegaan, maar al eerder. Ze hadden iemand als Vincent Janssen enorm goed kunnen gebruiken. Hij is alsnog als topscorer van de ploeg in de kwalificatiereeks geëindigd, dat zegt genoeg natuurlijk."

"Je hebt in een ploeg altijd een afmaker nodig. Ik beschikte in mijn tijd als bondscoach eerst over Klaas-Jan Huntelaar en een jaar later over Ryan Babel. Zij werden allebei topscorer. Het is voor een ploeg wel makkelijk als je zulke spelers in je team hebt."

Vincent Janssen vorig jaar september in actie voor Jong Oranje. Hij scoorde zes keer in de EK-kwalificatiecyclus

En coach Fred Grim vertrok ook nog eens in een cruciale fase (september) naar het grote Oranje.

De Haan: "Het was ook best gek, want de KNVB wilde Grim eerder deze zomer niet naar Cambuur laten gaan om de continuïteit in stand te houden. Maar hij wordt later alsnog bij Jong Oranje weggehaald."

"Aan de andere kant is het ook niet makkelijk voor de KNVB. Terugkijkend kun je zeggen dat Dick Advocaat dit in gang heeft gezet. Het Nederlands elftal leek wel een duiventil met zijn assistenten. Het oogde heel rommelig."

Moeten we ons zorgen maken over toekomst van Jong Oranje?

De Haan: "Dat vind ik niet. Het beloftenteam onder 19 jaar doet het best goed. Ze presteerden aardig op het EK deze zomer, dus er zit weer een mooie lichting aan te komen.

PSV'er Steven Bergwijn wacht een toekomst bij Jong Oranje. Hij maakte vorige week zijn debuut in de ploeg en was afgelopen dinsdag tegen Cyprus twee keer trefzeker

Dit geluid hebben we de afgelopen jaren vaker gehoord.

"Natuurlijk moet er nu weer gebouwd worden aan een nieuwe ploeg, maar nogmaals, onder 19 doet het heel aardig. Ik vind sowieso dat we er qua jeugdvoetbal niet slecht opstaan.

"Het is nu aan Hans van Breukelen om in 2017 een nieuwe bondscoach aan te stellen (interim-coach Art Langeler zit volgend jaar nog bij twee duels op de bank, red.). En het is te hopen dat die coach dan ook een volledige kwalificatiecyclus erbij blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl