John Lewis spreekt tijdens de sit-in
NOS Nieuws

Obama steunt opstandige Congresleden

President Obama heeft zijn steun uitgesproken voor partijgenoten die een sit-in houden op de vloer van het Huis van Afgevaardigden. De Democratische politici willen zo een stemming afdwingen over nieuwe wapenwetgeving.

"We hebben meer nodig dan een minuut stilte. We hebben actie nodig, en dat zien we nu in het Huis", twitterde Obama. Hij dankte organisator John Lewis omdat hij "op de plek waar we dat het meeste kunnen gebruiken het gevecht leidt tegen wapengeweld".

Afgevaardigde Lewis en enkele medestanders weigerden gisteren het Huis van Afgevaardigden te verlaten. Naar aanleiding van de schietpartij in Orlando eist hij strengere wapenwetgeving. Zo wil hij onder het motto "no fly, no buy" dat iemand die niet met een vliegtuig mag reizen vanwege een terreurverdenking ook niet een wapen mag kopen.

"Honderden onschuldige mensen zijn we al verloren aan vuurwapengeweld", zei Lewis gisteren bij het begin van het protest. "Wat heeft dit instituut gedaan? Niets, meneer de voorzitter."

In elkaar geslagen

John Lewis (76) deed in de jaren 60 ervaring op met deze vorm van protest, als prominent lid van de burgerrechtenbeweging. Zo werd hij in elkaar geslagen tijdens de Mars op Selma.

Medestanders van Lewis trekken een parallel met toen. "John Lewis liep over de brug in Selma wetende dat hij zwaargewond zou raken of misschien wel dood zou gaan. Wij willen alleen stemmen", zei Afgevaardigde Hoyer.

Tegenstanders van strengere wetten wijzen altijd op het grondwettelijke recht op een wapen. Republikeinse politici zien daarom juist een groot verschil met de strijd uit de jaren 60: de beroemde sit-in in Greensboro draaide om burgerrechten, twitterde een Afgevaardigde uit North Carolina. "De Democraten willen juist rechten inperken."

Gestreamd

Toen de Republikeinse voorzitter doorkreeg dat de Democraten de dagelijkse vergadering wilden kapen, werd de zitting officieel gesloten. De protesterende Congresleden gingen gewoon door met spreken. Toen de camera's werden afgesloten door de voorzitter, werd er gestreamd via mobiele telefoons.

Dat het officieel verboden is om te filmen op de vloer, nemen de betogers voor lief. "Dat John Lewis blijft zitten op de vloer is ook tegen de regels", zei een van de filmende Congresleden. "Maar men moet weten wat hier gebeurt."

Op de videobeelden was te zien dat de demonstrerende Democraten toespraken hielden over wapenwetgeving, "No bill, no break" scandeerden en We shall overcome zongen, een protestlied uit de jaren 60. Een Congreslid sprak over zijn zoon die omkwam door vuurwapengeweld.

Even leek het protest op een handgemeen uit te lopen, toen enkele Republikeinse politici wilden doorgaan met de dagelijkse gang van zaken en verhaal gingen halen bij hun collega's. Het oproer kon net op tijd worden gesust.

Publiciteitsstunt

De afgelopen 12 uur sloten ongeveer 200 mensen zich aan bij het protest, onder wie verschillende prominente politici. Zo kwam presidentskandidaat Bernie Sanders langs, net als senatoren Elizabeth Warren en Cory Booker, die gelden als mogelijke vice-presidentskandidaten voor Hillary Clinton. Zijzelf betuigde steun via Twitter.

De leider van de Republikeinen in het Huis, Paul Ryan, heeft al gezegd dat er geen stemming komt over de wapenwet. Hij wees erop dat de wet het eerder niet haalde in de Senaat en noemt de sit-in een publiciteitsstunt.

"We moeten het hebben over waar het echt om draait: terrorisme. Laten we er alles aan doen om terreuraanvallen in de toekomst te voorkomen", zei Ryan. "En laten we dat op een kalme, rustige wijze doen, niet met dit soort tactieken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl