NOS Nieuws

Amerikaanse congresleden houden sit-in voor wapenwetten

Ongeveer 25 Democratische leden van het Amerikaanse Congres bezetten op dit moment de ruimte waar het Huis van Afgevaardigden bijeenkomt in het Capitool. Ze houden een sit-in, een protestactie waarbij ze op de grond zitten en de normale gang van zaken proberen te verstoren.

De Democraten roepen op tot een stemming over strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten. Minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden en Democraat Nancy Pelosi, zegt dat ze de sit-in wil laten doorgaan tot er een wetsvoorstel is opgesteld.

Volgens congreslid John Lewis kosten massale schietpartijen te veel Amerikaanse levens. Hij vindt dat de Amerikaanse wet het te makkelijk maakt om aan wapens te komen.

Democraten houden sit-in in Huis van Afgevaardigden

Lewis wijst naar de recente schietpartij in een nachtclub in Orlando. Daarnaast noemt hij het voorbeeld van het geweld in een basisschool in het Amerikaanse plaats Newtown en de racistisch gemotiveerde schietpartij in Charleston.

"Het congres heeft al die tijd niets willen doen. Dat heeft al honderden, zelfs duizenden levens gekost", zegt Lewis. Hij verwijt een deel van het congres dat ze "doof zijn voor de crisis en doof zijn voor al het geweld dat onschuldigen wordt aangedaan".

Eerder protesteerde een aantal leden van de groep die nu het Congres bezet luidkeels na een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. Toen riepen ze ook op tot een stemming over nieuwe wapenwetgeving.

John Lewis, congreslid voor de staat Georgia, was betrokken bij de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. In 1965 zou hij mishandeld zijn tijdens een protestmars in Selma in de staat Alabama. Hij liep toen mee voor stemrecht voor zwarte Amerikanen.

Geweldloos protest

Sit-ins zijn geweldloze protestacties waarbij demonstranten vaak zwijgend plaatsnemen in een ruimte om de orde te verstoren. De Amerikaanse Burgerrechtenbeweging maakte in de jaren zestig en zeventig veelvuldig gebruik van het protestmiddel. Een van de bekendste sit-ins is het protest van vier zwarte Amerikanen in een restaurant in Greensboro in 1960.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl