Sinds gisteravond zitten de Democraten op de vloer van het Huis
NOS Nieuws

Republikein Ryan noemt sit-in Democraten publiciteitsstunt

De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan noemt de sit-in van de Democratische Congresleden een publiciteitsstunt. Hij weigert om over strengere wapenwetgeving te stemmen.

"Ze weten dat we niet over een wet praten die zomaar de burgerrechten van de Amerikanen afpakt", zei Ryan tegen CNN. "Daar zijn we het totaal niet mee eens."

Sinds gisteravond zitten de Democraten op de vloer van het gebouw. Ze weigeren op te staan zolang er niet wordt gesproken over nieuwe wapenwetgeving.

Volgens Congreslid John Lewis uit Georgia maakt de grondwet het te makkelijk om aan wapens te komen. Lewis wees in zijn toespraak naar de recente schietpartij in een nachtclub in Orlando. Daarnaast noemde hij ook het bloedbad in een basisschool in het plaatsje Newtown en de racistisch gemotiveerde schietpartij in Charleston.

De protestactie begon met een handjevol demonstranten, maar inmiddels doen bijna alle Democraten uit het Huis, plus 34 Senatoren mee aan de sit-in. Onder hen is ook Bernie Sanders.

Democraten bezetten vloer Huis in strijd om strengere wapenwetten

Het Huis van Afgevaardigden staat op het punt om met reces te gaan, maar dat wordt zo bemoeilijkt. Democraten hebben bovendien het telefoonnummer van het Capitool op internet gezet. De politici riepen burgers op om naar het nummer te bellen en nieuwe wetgeving te eisen. Op Twitter wordt de hashtag #NoBillNoBreak gebruikt om steun te betuigen aan de demonstranten.

Acht jaar geleden hielden de Republikeinen een soortgelijk protest. Ze eisten toen een stemming over het boren naar gas en olie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl