Jelena Isinbajeva
NOS Sport

Isinbajeva beschuldigt vier landen van systematisch dopegebruik

Jelena Isinbajeva heeft de aanval geopend op de gevestigde atletiekorde. De tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen uit Rusland heeft tegen sport.ru verklaard dat ook in andere landen sprake is van systematisch dopegebruik in de atletieksport. De vedette noemde de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Kenia.

"Atleten uit die landen zijn tegen schorsingen aangelopen, zaten stil hun schorsing uit zonder te stoppen met trainen en keerden terug met overwinningen en records", liet ze optekenen. Isinbajeva mag door de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond niet in actie komen.

De Russen zijn gestraft door de internationale atletiekfederatie IAAF, nadat het wereldantidopingbureau WADA met een rapport kwam over door een door de Russische staat gefinancierd en georganiseerd dopingnetwerk binnen de atletieksport.

Op 17 juni beslist de IAAF in Wenen of de schorsing wordt opgeheven. Gebeurt dat niet, dan kunnen de Russische atleten de Olympische Spelen in Rio vergeten. Isinbajeva heeft al aangekondigd in dat geval naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen om deelname in Rio af te dwingen.

Onbegrijpelijk en unfair

Voor de polsstokhoogspringster is het feit dat alleen Rusland in het verdachtenbakje zit onbegrijpelijk en unfair. "Ik heb vijf jaar buiten Rusland getraind, met een eigen coach. Ik heb veel controles moeten ondergaan. Die zijn altijd negatief geweest. Ik ben altijd eerlijk geweest en ik laat niemand mijn rechten afnemen'', toonde ze zich eerder al heel strijdbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl