In de Russische atletiek werd jarenlang gesjoemeld met dopingtesten.
NOS Sport

IAAF kiest 17 juni als D-day voor Russische atletiek

De internationale atletiekfederatie IAAF maakt op 17 juni bekend of de Russen mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Rusland is momenteel uitgesloten van internationale atletiekwedstrijden, nadat vorig jaar een wijdvertakt dopingnetwerk binnen de nationale atletiek was blootgelegd.

Het netwerk, waarbij zelfs overheidsofficials betrokken waren en waarbij op grote schaal corruptie en intimidatie plaatvonden, werd aan het licht gebracht in een documentaire van de Duitse tv-zender ARD. In vervolg daarop begon het wereldantidopingagentschap WADA een onderzoek. Om die reden kreeg de Russische atletiek een voorlopige schorsing opgelegd.

Eerste tussenrapport

De Russische atleten mogen gedurende de internationale schorsing wel trainen en meedoen aan wedstrijden binnen Rusland. De IAAF heeft een speciale commissie ingesteld die onderzoek doet naar de misstanden. In een eerste tussenrapport liet de voorzitter van de commissie, de Noor Rune Andersen, weten dat de Russen vorderingen hebben gemaakt, maar dat zij nog belangrijke stappen moeten zetten.

Een hoge official van de Russische atletiekbond maakte eerder deze week bekend dat twee onafhankelijke experts, aangewezen door het wereldantidopingagentschap WADA, in Moskou het werk van de Russen zullen controleren. Dit weekend zullen opnieuw gesprekken worden gevoerd tussen de onderzoekscommissie en de Russische atletiekbond.

Amsterdam en Rio de Janeiro

Als de schorsing van de Russen op 17 juni wordt opgeheven, kunnen de Russische atleten nog meedoen aan de EK atletiek die in juli in Amsterdam wordt gehouden. In augustus kunnen de Russen dan vervolgens ook hun opwachting maken bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl