Sebastian Coe bij de vergadering van de IAAF
NOS Sport

Russische atleten nog in de wachtkamer voor Rio

Rusland heeft langer de tijd gekregen het antidopingbeleid aan te passen. Dat heeft de Noor Rune Andersen, voorzitter van de commissie die toezicht houdt op het antidopingbeleid in de Russische atletiek, bekendgemaakt op een persconferentie van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Volgens Andersen hebben de Russen goede vorderingen gemaakt, maar is er nog niet genoeg informatie om nu al het licht op groen te zetten voor de Russische atletiekbond. "Er moeten nog belangrijke stappen worden genomen. Het opzetten van goede dopingcontroles heeft vertraging opgelopen en we willen nog steeds een aantal atleten en coaches spreken om duidelijk te krijgen hoe de dopingcultuur kon ontstaan en kon voortduren."

In mei valt besluit over Rio

In mei, wanneer het volgende congres van de IAAF wordt gehouden, zal ook worden besloten of de Russische atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Rusland is door de IAAF voorlopig geschorst na twee vernietigende rapporten over dopinggebruik in de Russische atletiek. De Russen hebben nu dus nog twee maanden gekregen om aan alle voorwaarden te voldoen.

Klokkenluidster Julia Stepanova, voorheen Roesanova

De dopingzaak kwam mede naar buiten door de verklaringen van klokkenluidster Julia Stepanova. De Russische 800-meter loopster heeft waardevolle informatie over het Russische dopingprogramma gedeeld met de onderzoekers.

Zij heeft een aanvraag ingediend of zij onder internationale vlag mag deelnemen aan wedstrijden. De commissie van Andersen kan dat verzoek nog niet honoreren omdat eerst moet worden uitgezocht of dat juridisch kan.

IAAF houdt vijf landen in het vizier

Gisteren al maakte Thomas Capdevielle, de antidopingmanager van de IAAF, bekend dat ook Ethiopië en Marokko in de gaten worden gehouden. Ze staan op de hoogste aandachtlijst zei de voorzitter van de IAAF Sebastian Coe, maar de landen lopen niet het gevaar dat ze de Olympische Spelen zullen missen. En vandaag is duidelijk geworden dat ook Kenia, Oekraïne Wit-Rusland hun zaken niet op orde hebben. Zij krijgen nog tot eind van het jaar de gelegenheid om hun antidopingbeleid aan te passen.

Rune Andersen IAAF

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl