Jelena Isinbajeva behoort al jarenlang tot de top bij het polsstokhoogspringen.
NOS Sport

Olympisch kampioene Isinbajeva: niet alle Russische atleten straffen

Tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen Jelena Isinbajeva heeft er in een open brief voor gepleit om niet alle Russische atleten te straffen "voor de fouten van een enkeling". Vanavond beslist de internationale atletiekfederatie (IAAF) of Rusland voorlopig wordt uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden.

In de brief die is gepubliceerd op de site van de Russische atletiekbond schrijft ze dat ze altijd eerlijk haar medailles heeft behaald: "Ik heb me altijd aan de antidopingregels gehouden. De situatie in het Russische nationale team doet me verdriet, maar ik vraag u om niet alle atleten op dezelfde manier te behandelen."

"Om onschuldige en niet van doping verdachte atleten te verhinderen om deel te nemen aan internationale wedstrijden en de Olympische Spelen is niet eerlijk. Ik hoop op de wijsheid van de leiders van de IAAF."

Vanavond beslissing

Afgelopen maandag kwam het wereldantidopingagentschap met een vernietigend rapport over de situatie in de Russische atletiek. Volgens het WADA is de Russische atletiek corrupt en wordt er veel doping gebruikt.

Het WADA wil een schorsing van de Russische atletiekbond. Een lange uitsluiting zou betekenen dat alle Russische atleten worden geschorst voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro.

Het bestuur van de internationale atletiekbond houdt vanavond (19.00 uur) een spoedvergadering over de ontstane situatie. Isinbajeva schrijft dat zij erop vertrouwt dat het bestuur een goede beslissing neemt waarbij de schuldigen gestraft worden, maar waarbij de andere Russische atleten hun land op een waardige manier mogen vertegenwoordigen.

Medewerking

De Russische minister van sportzaken Vitali Moetko heeft vrijdag beloofd alle medewerking te verlenen bij het verbeteren van het antidopingbeleid in zijn land. Hij toonde zich bereid de officials die iets te verwijten valt te ontslaan. Die opmerkingen, voorafgaand aan het spoedberaad van de internationale atletiekfederatie IAAF, waren hem door Vladimir Poetin hoogstpersoonlijk ingefluisterd.

Moetko: "We hebben duidelijke instructies gekregen van de president een gemeenschappelijk draagvlak te vinden met de internationale organisaties. Dat ga ik doen, ik zal me coöperatief opstellen. Als we iemand moeten ontslaan, dan doen we dat."

Moetko zei er nog bij dat hij openstaat voor het opzetten van een nieuw antidopingagentschap in Rusland en niet zal schuwen strafvervolging in te stellen tegen de verantwoordelijken in het grote dopingschandaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl