De foto van de Brit (rechts) samen met de kaper (links)
NOS Nieuws

Familie van Brit die 'selfie' met kaper maakte niet verbaasd

Lachend op de foto gaan met de man die je vliegtuig kaapt: een idioot plan of een goede grap? De 26-jarige Ben Innes zag er in ieder geval geen kwaad in.

De Brit zat aan boord van vlucht MS181 van Egyptair die vanochtend werd gekaapt door een Egyptische man. Het vliegtuig was onderweg naar Caïro totdat de Egyptenaar de piloten dwong naar Cyprus te vliegen. Hij dreigde het toestel met zijn bomgordel op te blazen.

Eenmaal geland stond de kist urenlang aan de grond voordat de kaper werd overmeesterd. In die tijd besloot Ben Innes zijn vrienden op de hoogte te brengen van de situatie.

Ik vind het echt gestoord, maar dat is wel hoe Ben is.

Huisgenoot Ben Innes

Via WhatsApp liet Innes weten dat de kaping geen grap was en stuurde een foto van zichzelf en de kaper mee. Bang lijkt hij niet, want de Brit staat er met een 'big smile' op. Een van zijn vrienden stuurde ongerust terug: "Is dat een bom op het lichaam van die gast? Gaat het goed met je? Laat even weten als je buiten staat."

'Echt gestoord'

Innes was een van de laatsten die het vliegtuig verliet. Hij zou daarvoor op de gijzelnemer zijn afgestapt en aan hem hebben gevraagd om met hem op de foto te gaan. Een van zijn huisgenoten laat aan Britse media weten dat Innes nooit ergens bang voor is. "Ik vind het echt gestoord, maar dat is wel hoe Ben is."

De zus van Innes is trots op hem: 'Alleen Ben krijgt zoiets voor elkaar!', twitterde ze. Zijn moeder was minder enthousiast. "Ik wil hier niet over praten totdat alles oké is." Ze wilde nog wel kwijt dat het geen selfie was. "Je ziet duidelijk dat Ben de foto niet zelf heeft gemaakt." Veel Britse media noemden de foto in eerste instantie wel een selfie.

Het gekaapte vliegtuig van EgyptAir

De foto was slechts één opvallend detail omtrent de kaping. De Egyptenaar had geen terroristisch oogmerk maar zou alleen contact willen zoeken met zijn ex-vrouw die op Cyprus woont.

Hij zou ook hebben geklaagd over de Egyptische regering en hebben geëist dat vrouwelijke gedetineerden in Egypte worden vrijgelaten. De bomgordel die de man droeg, bleek bovendien nep te zijn.

De kaping leidde tot nieuwe bezorgdheid over de veiligheid op Egyptische luchthavens. Velen vragen zich af hoe de Egyptische man in Alexandrië zomaar met een, naar later bleek niet echte, bomgordel door de controles is gekomen. Ook wist hij zich kennelijk zonder grote problemen toegang te verschaffen tot de cockpit.

Kaper in Alexandrië gecontroleerd voor vertrek, zegt Egypte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl