President Anastaisades (rechts) met voorzitter Schulz van het Europees Parlement
NOS Nieuws

Opluchting na kaping; er is altijd een vrouw in het spel

Op Cyprus is met opluchting gereageerd op de afloop van de vliegtuigkaping van vanochtend door een Egyptische man. Op de vraag of de man inderdaad naar zijn ex-vrouw op Cyprus wilde, zei de Cypriotische president Anastasiades lachend: "Er is altijd een vrouw in het spel."

Anastasiades sprak tegen de pers samen met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement, die op werkbezoek is. Op details over de kaping ging Anastasiades verder niet in, omdat het onderzoek nog aan de gang is.

Volgens Anastasiades was wel al snel duidelijk dat de kaping geen terroristisch karakter had.

Kaping Airbus EgyptAir voorbij, kaper aangehouden

Passagiers aan boord van het gekaapte toestel waren achteraf vol lof over het optreden van de bemanning van EgyptAir. "In het begin was er wel paniek, maar de crew drukte ons op het hart om rustig en stil te blijven. Daar deden ze goed aan, want zo werd voorkomen dat de kaper op zijn beurt in paniek zou raken en gekke dingen zou doen", zei een reiziger in een telefonisch interview met een Arabische nieuwszender.

Vrijlating

De Egyptische man zou tegen de politie hebben gezegd dat hij in Cyprus zijn ex-vrouw wilde spreken. De twee scheidden ongeveer 25 jaar geleden en hebben vier kinderen. Hij zou ook hebben geklaagd over de Egyptische regering en hebben geëist dat vrouwelijke gedetineerden in Egypte worden vrijgelaten.

De kaping heeft geleid tot nieuwe bezorgdheid over de veiligheid op Egyptische luchthavens. Velen vragen zich af hoe de Egyptische man in Alexandrië, vermoedelijk met een nepbomgordel, door de controles is gekomen. Ook wist hij zich kennelijk zonder grote problemen in het vliegtuig toegang te verschaffen tot de cockpit.

Kaper in Alexandrië gecontroleerd voor vertrek, zegt Egypte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl