Het vliegtuig op de luchthaven van Larnaca
NOS Nieuws

Gegijzelde: iedereen bleef kalm tijdens kaping

"De kaper liet de draden uit zijn bomgordel zien en zei: het toestel moet ergens anders naartoe vliegen." De Nederlandse passagier Elsayed Abdelrazek was aan boord van het Egyptische vliegtuig dat vanochtend werd gekaapt en vertelt over zijn ervaringen.

Abdelrazek was van Caïro onderweg naar Amsterdam en reisde via Alexandrië. Zo'n twintig minuten na het vertrek uit Caïro kreeg hij door dat er iets niet in orde was. In opdracht van de kaper verzamelde een bemanningslid de paspoorten van alle passagiers.

Paniek

Toen de vlucht ook nog eens langer duurde dan gepland, werden de passagiers onrustig en begonnen ze vragen te stellen. Vervolgens kwam de crew met het nieuws: de vlucht was gekaapt.

De Nederlander raakte in paniek, maar probeerde zich wel rustig te gedragen. "Als iedereen in paniek zou raken, dan zouden we allemaal sterven", dacht hij. Ook andere passagiers gedroegen zich kalm.

Abdelrazek zat voor in het vliegtuig. Hij merkte niet heel veel van de kaping, omdat de kaper achter in het toestel was. Wel zag hij de man een paar keer langslopen. "Het was een dunne man met een bril", zegt hij. "Hij was 45 tot 50 jaar oud."

Vrijlating

De kaper wilde dat het vliegtuig naar Turkije of Cyprus ging. Omdat Cyprus de dichtstbijzijnde bestemming was, vlogen de piloten daarheen.

Zo'n veertig minuten na de landing mocht Abdelrazek het toestel verlaten. Hij zit nu, uren nadat hij is vrijgelaten, nog steeds op het vliegveld in Larnaca en weet niet waar hij naartoe kan.

Kaping Airbus EgyptAir voorbij, kaper aangehouden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl