De Ikea in Casablanca
NOS Nieuws

Eindelijk Billy-kasten in Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

De Marokkanen moesten er even op wachten, maar vandaag wordt eindelijk de eerste Ikea in Marokko geopend. De opening stond eigenlijk gepland voor eind september vorig jaar, maar ging toen op het allerlaatste moment niet door.

De papieren waren nog niet in orde, zei Marokko destijds. Maar vermoedens rezen al snel dat het standpunt van Zweden met betrekking tot de Westelijke Sahara achter de last-minute annulering zat.

De Kamer in Zweden had namelijk net besloten om dat standpunt te herzien. Marokko vreesde dat Zweden de onafhankelijkheidsbeweging Polisario wilde steunen en reageerde woedend. Enkele dagen na de blokkade van de opening van Ikea werd in Rabat voor de Zweedse ambassade gedemonstreerd. Uit het hele land werden bussen met demonstranten aangevoerd.

Toch geen herziening

De Marokkaanse autoriteiten dreigden om Zweedse producten te boycotten. Hoewel volgens Marokko de twee zaken los van elkaar stonden, kreeg Ikea de papieren pas in december, nadat de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallstrom, had gezegd dat Zweden zijn standpunt met betrekking tot de Westelijke Sahara ongewijzigd liet.

Officieel wordt de Westelijke Sahara gezien als niet-autonoom gebied. Marokko en Polisario strijden al jaren om het bestuursrecht over het gebied. De zaak ligt gevoelig bij de Marokkanen, met name de afgelopen tijd.

'Sahara door Marokko bezet gebied'

Afgelopen zondag gingen tienduizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen Ban Ki-moon. Hij zei na een bezoek in Algerije aan de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara, dat de Westelijke Sahara een "door Marokko bezet gebied" is. Ook nu kwamen demonstranten uit het hele land massaal naar de hoofdstad Rabat. Speciaal voor hen werd busvervoer georganiseerd en de treinen waren gratis.

De demonstratie komt twee weken nadat Marokko het contact met de Europese Unie had verbroken in reactie op het opschorten van het handelsakkoord met Marokko. Volgens het Hof van Justitie van de EU was namelijk niet bekend of de opbrengsten van grondstoffen uit de Westelijke Sahara wel ten goede komen aan de lokale bevolking.

Verdrag met Nederland

Ook Nederland ondervond hoe gevoelig de situatie ligt. Eind vorig jaar zag minister Asscher het akkoord met Marokko over het socialezekerheidsverdrag dat er was gekomen na jaren onderhandelen alsnog sneuvelen.

Nederland kon namelijk vanwege de internationale regelgeving niet voldoen aan de Marokkaanse eis dat de Westelijke Sahara onder het dekkingsgebied zou vallen. De Kamer heeft inmiddels beslist dat het socialezekerheidsverdrag met Marokko wordt opgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl