De Ikea-vestiging bij Casablanca die van Marokko niet open mag
NOS Nieuws

Marokko dreigt met boycot Zweedse bedrijven

Marokko dreigt met een boycot van Zweedse bedrijven in Marokko. Volgens Marokko steunt Zweden de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in Westelijke Sahara, een gebied dat door Marokko is geannexeerd. Ook zou Zweden andere landen willen overhalen om geen producten uit Westelijke Sahara meer te kopen.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Margot Wallstrom, zegt in een reactie dat Zweden zijn standpunt over het gebied heroverweegt. "De regering zal daar niet op vooruit lopen." Haar ministerie laat verder weten dat het geen plannen heeft om Marokkaanse producten te boycotten.

Westelijke Sahara is een voormalige kolonie van Spanje, die in 1975 door Marokko werd geannexeerd. In het dunbevolkte woestijngebied zit veel fosfaat en mogelijk ook olie in de grond. Bovendien zwemt er veel vis in de kustwateren.

Zweden en andere Scandinavische landen keuren de annexatie af en steunen het streven van de bevolking naar een eigen onafhankelijke staat.

Ikea

Eerder deze week mocht de eerste Ikea-vestiging in Marokko zijn deuren niet openen. Volgens Marokko was de vergunning van het complex bij Casablanca niet in orde, maar er wordt ook gezegd dat het Zweedse standpunt over Westelijke Sahara de werkelijke reden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl