Minister Mustapha Khalfi
NOS Nieuws

Marokko breekt met de EU vanwege opschorten handelsakkoord

Marokko verbreekt voorlopig al het contact met de Europese Unie. De reden is het nietig verklaren van het handelsakkoord op het gebied van landbouw dat Marokko en de Europese Unie in 2012 tekenden.

Het Hof van Justitie van de EU verklaarde dat verdrag in december nietig omdat niet duidelijk is of de opbrengsten van grondstoffen uit de Westelijke Sahara ten goede komen aan de lokale bevolking. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario had daarover in 2012 een zaak aangespannen

De EU is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Marokko is het ook niet met de uitspraak eens en is niet van plan om een speelbal te worden van een Europees juridisch conflict. "Dat zou de vertrouwensband tussen Marokko en Europa en zelfs de samenwerking in gevaar brengen", zei minister van Communicatie Khalfi op een persconferentie. Marokko wil voorlopig alleen nog met de EU praten als het over het handelsverdrag gaat.

Tomaten en vis

Het is niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak van de rechter precies zijn. In het verdrag zijn onder meer afspraken vastgelegd over invoerrechten voor bijvoorbeeld tomaten, en over visvangst in Marokkaanse wateren.

In totaal is met de handel tussen Marokko en Europa ruim een miljard euro gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl