Premier Rutte in het Europees Parlement in Straatsburg
NOS Nieuws

Rutte in Straatsburg: tijd en energie steken in vluchtelingencrisis

Nederland gaat tijdens het EU-voorzitterschap veel tijd en energie steken in bestrijden van de vluchtelingencrisis. Dat zei premier Rutte in zijn toespraak voor het Europees Parlement, waarin hij uitleg gaf over de Nederlandse prioriteiten tijdens het voorzitterschap.

Rutte wijst op de permanente stroom vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere landen naar de EU. "De huidige cijfers zijn niet houdbaar. De tijd raakt op. We hebben een grote daling nodig in het aantal vluchtelingen in de komende zes tot acht weken."

Rutte: 'We moeten een scherpe afname zien in het aantal vluchtelingen'

Rutte pleit ervoor het akkoord met Turkije snel uit te voeren, om de druk van de buitengrenzen af te halen. De EU en Turkije sloten eind vorig jaar een akkoord waarbij de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap worden heropend in ruil voor Turkse steun bij het opvangen en tegenhouden van vluchtelingen uit Syrië.

Verder zijn er volgens Rutte zichtbare resultaten nodig om de ergernissen over de Europese Unie weg te nemen. Het Nederlandse voorzitterschap is volgens de premier niet gericht op het realiseren van nieuwe idealen, maar op het bereiken van concrete resultaten en het naleven van afspraken. ''Europa moet relevant worden voor het dagelijks leven.''

Referendum

Na de toespraak kreeg Rutte een spervuur aan vragen tijdens het debat. De vragen van de Europarlementariërs gingen onder meer over de migratiecrisis, het beschermen van de Europese buitengrenzen, de dreigende 'Brexit' en het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in april.

Nederland is sinds 1 januari voorzitter van de Europese Unie. Dat betekent dat Nederland zes maanden de Europese kar gaat trekken: de agenda van EU-bijeenkomsten opstellen, ze voorbereiden en uiteindelijk ook leiden.

Eerder kwam naar buiten dat internetveiligheid een van de speerpunten wordt tijdens het EU-voorzitterschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl