Minister Hennis van Defensie met haar Franse (l) en Duitse (r) collega's tijdens de NAVO-top in Brussel
NOS Nieuws

Hennis: anti-IS-coalitie moet nu eenheid bewaren

De internationale coalitie tegen terreurbeweging IS moet zich niet uiteen laten spelen door Rusland. Dat benadrukte minister Hennis van Defensie tijdens de NAVO-top in Brussel waar gesproken wordt over de situatie in Syrië. "Dat is wat vandaag duidelijk besproken is. Het bewaren van de eenheid is nu cruciaal."

De coalitie moet zich volgens Hennis vooral niet laten afleiden door de acties van de Russen. "Want dan worden we een speelbal en dat kunnen we ons niet veroorloven", herhaalde ze haar woorden van eerder.

In Brussel zijn alle Defensie-ministers van de NAVO-landen bijeen. Er zijn met name zorgen over de Russische inmenging in Syrië. Rusland zou niet alleen IS-doelen bombarderen, maar alle oppositiepartijen die tegen president Assad strijden.

'NAVO moet geen speelbal van de Russen worden'

Ook werd het Turkse luchtruim de afgelopen dagen zeker twee keer geschonden door Russische gevechtsvliegtuigen. "De NAVO staat klaar om alle bondgenoten te verdedigen en te beschermen tegen elke dreiging", zei secretaris-generaal Stoltenberg. "Dat gaat ook op voor Turkije."

Er worden vooralsnog geen extra troepen naar Turkije gestuurd. "Waar het om gaat is dat de NAVO een duidelijk signaal afgeeft", zegt minister Hennis. "Het schenden van Turks luchtruim is onacceptabel. Vooral omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. Als dat zich zou voordoen, dan hebben we een situatie die we niet willen: dan liggen de NAVO en Rusland met elkaar op ramkoers. Dat willen we vermijden, en dat is het signaal dat we afgeven."

Volgens haar gaat het erom dat de NAVO duidelijk is in wat het bondgenootschap accepteert. "En het gaat erom dat de Russen zich gedragen. Die zijn tot nu toe niet betrouwbaar, niet coöperatief en niet constructief gebleken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl