NOS Nieuws

Hennis: geen speelbal van de Russen worden

Hennis: geen speelbal van Russen worden

De coalitie die in Syrië vecht tegen Islamitische Staat dreigt een speelbal van de Russen te worden en dat moet voorkomen worden. Dat zegt minister Hennis van Defensie.

Moskou ondersteunt de Syrische president Assad met luchtaanvallen. Het Westen steunt de opstandelingen in Syrië die vechten tegen het regime. "Het optreden van de Russen is iets om heel goed in de gaten te houden", zegt Hennis.

Gemeenschappelijk optreden

Hennis benadrukt dat de coalitie eensgezind moet optreden. Ze deelt de zorgen van Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS over de Russische luchtaanvallen op Syrië. Die landen vragen zich af of deze wel alleen tegen IS gericht zijn.

De Franse minister Fabius zegt dat het erop lijkt dat juist de gematigde oppositie wordt aangevallen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde vanochtend dat de Russische aanvallen "radicalisering en extremisme in de hand werken".

Bombarderen in Syrië?

Hennis wilde bij aanvang van het kabinetsberaad vrijdag niet zeggen of en wanneer het kabinet een besluit neemt over Nederlandse luchtaanvallen in Syrië. "Ik heb aangegeven dat ik mezelf geen deadlines stel voor een besluit." In het tv-programma Buitenhof zei de minister onlangs dat ze het besluit wel snel verwachtte.

PvdA-Kamerlid Servaes zei vanmorgen dat de kans klein is dat Nederland mee gaat doen aan aanvallen in Syrië, nu de situatie door de Russische inmenging nog complexer is geworden.

De PvdA vindt al langer dat bombarderen niet de voorkeur heeft, omdat er eerst een politieke oplossing moet komen. "De hoop dat er deze week bij de VN een politieke doorbraak zou worden bereikt, is niet gerealiseerd", zei Servaes. Hij pleit voor een internationale contactgroep voor Syrië, zoals eerder bij de oorlog in Joegoslavië of bij de recente onderhandelingen met Iran.

De VVD behoort tot een meerderheid in de Kamer die wel tot bombarderen in Syrië over wil gaan. Volgens de VVD is dit de enige manier om IS te bestrijden. In Irak doen Nederlandse F-16's wel al mee aan de luchtaanvallen op IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl