NOS Nieuws

Hennis: besluit over ingrijpen Syrië valt snel

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over ingrijpen in Syrië

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat ervan uit dat het kabinet binnenkort een besluit neemt over eventuele deelname aan bombardementen op IS-doelen in Syrië. Hennis zei in het televisieprogramma Buitenhof dat ze verwacht dat het niet al te lang meer duurt voor er een beslissing valt.

Nederland heeft al F-16's die IS-doelen in Irak bombarderen. Onlangs bleek dat er een krappe meerderheid in de Tweede Kamer is voor Nederlandse luchtoperaties in Syrië. Premier Rutte zei toen dat het kabinet vooralsnog niet beslist of Nederland mee gaat doen aan bombardementen boven Syrië.

Niet automatisch

Ook de externe adviseur van het kabinet schreef deze zomer dat er geen juridische bezwaren zijn om de missie tegen IS uit te breiden tot Syrië, net als de Verenigde Staten, Canada en een paar Arabische landen hebben gedaan.

Volgens Rutte is er een volkenrechtelijk mandaat voor ingrijpen, maar dat betekent volgens hem niet automatisch dat Nederland dit moet doen. "De vraag of en hoe Nederland invulling gaat geven, vergt een apart besluit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl