Max Verstappen reed in Hongarije zijn beste klassering tot nu toe in de Formule 1
NOS Sport

'IJskonijn Verstappen reed volwassen race'

Het zag er lang naar uit dat het weer een teleurstellende dag voor Max Verstappen zou worden. De Toro Rosso-coureur mocht bij de GP van Hongarije vertrekken vanaf de negende positie, maar viel meteen terug naar plaats dertien en werd ook ingehaald door teamgenoot Carlos Sainz. Uiteindelijk finishte de 17-jarige Verstappen toch nog als vierde.

"Het beste resultaat uit zijn Formule 1-carrière kwam tot stand na een moeizame start", vertelt NOS-commentator Louis Dekker. "Het was pijnlijk dat Sainz hem al na één ronde voorbij was en het zag er op dat moment niet goed uit voor Verstappen. Hij hielp in die eerste ronde meteen zijn goede startpositie om zeep."

Stijgende lijn

In 1994 eindigde vader Jos Verstappen als derde in Hongarije. Vooraf had de 17-jarige 'zoon van' de verwachtingen al flink getemperd. "Derde worden? Ik denk niet dat dat aan de orde is", zei hij voorafgaand aan de race in Hongarije.

Een moeilijke vrijdag, een betere zaterdag en een fantastische zondag.

NOS-commentator Louis Dekker over het weekend van Max Verstappen in Hongarije

"Die underdog-positie was goed gekozen", zegt Dekker. "Kijk maar naar andere races dit seizoen. Toen presteerde hij vaak heel goed in de vrije trainingen, maar viel de zondag meestal tegen."

"Nu is het precies andersom. Een moeilijke vrijdag, een betere zaterdag en een fantastische zondag. Dat is natuurlijk veel beter dan andersom, want op vrijdag verdien je geen punten."

Alles zat mee

In de chaotische slotfase van de race had Verstappen zelf nog niet door dat hij op de vierde positie reed. Dekker: "Het was ook echt hectisch op de baan, een heel rommelige race. Verstappen heeft dit seizoen veel tegenslag gehad, maar vandaag zat alles eindelijk mee. De puzzelstukjes vielen op hun plaats."

"Dat is ook wel het knapste aan deze prestatie", aldus Dekker. "Je zag hoe opgefokt Lewis Hamilton werd toen hij z'n poleposition door een slechte start verspeelde. Verstappen verloor ook plekken, maar hield wel zijn hoofd koel. Dat is wel bijzonder voor iemand die net komt kijken."

"Inhaalmanoeuvres hebben we amper van hem gezien vandaag. Max heeft de vierde plaats gepakt door slim en strategisch om de fouten en de pech van anderen heen te rijden. Een volwassen race."

Zelfs toen hij een fout maakte tijdens de safety car, bleef hij rustig.

NOS-commentator Louis Dekker over Max Verstappen

Rustig en koel

Vooral de slotfase van de grand prix was tumultueus. Oorzaak: een crash van de Duitser Nico Hulkenberg. Terwijl de brokstukken werden opveegd, sloten de auto's aan achter de safety car. Verstappen maakte daar een fout: hij reed te snel achter de safety car en moest voor straf een rondje door de pitstraat rijden.

"Zelfs toen Verstappen een fout maakte achter de safety car, bleef hij rustig. Dat was zo'n moment waarop je je hoofd kunt verliezen, maar hij heeft aangetoond dat-ie echt een ijskonijn is. Een koele kikker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl