NOS SportAangepast

Verstappen vierde in GP van Hongarije

  • EPA
    Max Verstappen rijdt zijn beste resultaat in de Formule 1 tot nu toe
  • AFP
    Sebastian Vettel viert zijn overwinning op de Hungaroring
  • AFP
    Sebastian Vettel viert feest met zijn team Ferrari
  • AFP
    Winnaar Sebastian Vettel (m) naast de nummer twee Daniil Kvyat (l) en Daniel Ricciardo (r)

Max Verstappen heeft eens te meer zijn uitzonderlijke talent als autocoureur gedemonstreerd. De 17-jarige Nederlander kwam in de GP van Hongarije als vierde over de streep, zijn beste prestatie in de Formule 1 tot nu toe.

De race werd gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel in zijn Ferrari, gevolgd door Daniil Kvyat (Red Bull), die daarmee voor het eerst in zijn carrière op het podium kwam, en Daniel Ricciardo (Red Bull).

Verstappen startte vanaf de negende positie, maar zakte meteen weg naar de dertiende plek. Hij begon daarna aan een inhaalrace en kon profiteren van pech bij onder anderen Nico Rosberg en Kimi Räikkönen.

De Toro Rosso-coureur kreeg nog wel een straf voor te hard rijden tijdens de safety car, maar zijn vierde positie kwam niet in gevaar.

Succes voor Ferrari

Vettel, gestart van plaats drie, nam direct na de start de leiding op de Hungaroring, in de heuvels ten oosten van Boedapest. Hij verstootte daarmee Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg van de eerste posities. Vettels positie kwam geen moment meer in gevaar.

Daarachter gebeurde er juist van alles op het circuit. Het was in ieder geval niet de dag van Mercedes. Hamilton, die voor de negende keer dit seizoen vanaf poleposition vertrok, reed in de eerste ronde van de baan af en viel meteen uit de toptien.

De Brit kon daarna nog terugkomen, maar reed in ronde 50 zijn voorvleugel eraf in een duel met Daniel Ricciardo. Rosberg reed lange tijd achter Vettel, maar moest in de laatste rondes afhaken met een lekke band en eindigde uiteindelijk als achtste.

Hulkenberg de bandenstapels in

Nico Hulkenberg (Force India) was de eerste uitvaller in Hongarije. De Duitser kende een wereldstart en klom zes plaatsen naar een vijfde positie, maar reed in ronde 43 de bandenstapels in doordat zijn voorvleugel afbrak. De auto werd weggetakeld, Hulkenberg kwam er zonder kleerscheuren vanaf en de safety car kwam de baan op.

De coureurs reden 69 rondjes op de Hungaroring in plaats van 70, omdat tijdens het opwarmen een extra formatieronde werd ingezet. Dat kwam omdat Felipe Massa niet helemaal netjes in het startvak stond. De Braziliaanse coureur kreeg een tijdstraf van vijf seconden.

Herdenking voor Bianchi

Voor de coureurs van start gingen, werd er nog een indrukwekkende herdenking gehouden ter nagedachtenis aan Jules Bianchi. Hij overleed een week geleden aan de gevolgen van een zwaar ongeluk tijdens de grand prix van Japan in oktober 2014. Sindsdien lag de 25-jarige coureur van Marussia in coma.

De familie van Bianchi is vandaag aanwezig in Hongarije. Formule 1-baas Bernie Ecclestone stuurde een vliegtuig naar Nice om de familie op te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl