Max Verstappen in actie tijdens de tweede vrije training voor de GP van Hongarije
NOS Sport

Frustratie bij Verstappen door elektrische problemen

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Max Verstappen was kortaf en cryptisch na zijn verre van vlekkeloze trainingsdag op de Hungaroring, in de heuvels ten oosten van Boedapest. "We hadden een elektrisch probleem met de auto. Het heeft met de motor te maken, dat is duidelijk. Veel meer kan ik er niet over zeggen", zei hij tegen NOS-verslaggever Louis Dekker, met een grijns, die verraadde dat hij niet het achterste van zijn tong liet zien.

"Het is vervelend dat ik zo veel tijd heb verloren om de auto af te stellen. Ik heb geen lange run kunnen doen. Dat halen we niet meer in. Het is niet anders."

In de ochtendtraining reed Verstappen de tiende tijd, maar 's middags bij de tweede vrije sessie werd het geduld van de 17-jarige Limburger op de proef gesteld. Hij stond de helft van de training stil in de pitbox vanwege technische problemen en sloot de dag als elfde af.

Renault

Opvallend was dat de Limburger het woord 'Renault' niet in de mond nam. Verstappens team Toro Rosso heeft net als moederformatie Red Bull dit seizoen veel last van de Franse krachtbronnen. Renault kan de Mercedes- en Ferrari-motoren niet bijbenen en tot overmaat van ramp laat de betrouwbaarheid te wensen over.

Tijdens de training op de Hungaroring sleutelden Renault-technici koortsachtig aan Verstappens Toro Rosso om de oorzaak van de malheur te traceren.

Normaal gesproken heeft het 'elektrische probleem' geen consequenties voor de kwalificatie en de race. "Dit was een oude trainingsmotor", legt Verstappen uit. "We leggen er nu een andere in. Een nieuwere. Geen nieuwe, maar de motor die we eerder in Oostenrijk en Canada hebben gebruikt. Ik maak me nog geen zorgen. Laten we ervan uitgaan dat hij heel blijft."

Hoge ambities

Op het circuit uitte Franz Tost zijn frustratie over de technische tegenslagen. De teambaas van Toro Rosso wordt er bijna radeloos van. "We zijn bijna altijd in staat punten te scoren, maar onze betrouwbaarheid is verschrikkelijk. De snelheid is er, het chassis is goed, maar je krijgt alleen maar punten als je de zwart-wit geblokte vlag passeert."

Tost heeft nog steeds hoge ambities voor dit seizoen. "Ik weiger 2015 op te geven. Het doel is de vijfde plek in het constructeurskampioenschap. Maar dat gaat niet lukken als we zo vaak stranden."

Toptien is cruciaal

Verstappen heeft geen torenhoge verwachtingen van de kwalificatietraining op de Hungaroring. "Mercedes en Ferrari zijn niet bij te houden, maar ook Red Bull ziet er hier heel sterk uit. Williams kunnen we misschien pakken. Starten in de toptien zou goed zijn, maar het is ook cruciaal."

Van een verloren raceweekend wil de Toro Rosso-coureur nog niet spreken. "Inhalen is voor iedereen moeilijk op dit circuit. En voor ons is aanvallen nog moeilijker omdat we qua topsnelheid tekortkomen. We gaan er het beste van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl