De AEX op Beursplein 5 in Amsterdam
NOS Nieuws

Verliezen op Europese beurzen lopen terug

Op de Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend de AEX fors lager geopend door de escalatie van de Griekse crisis. De index van de 25 belangrijkste fondsen verloor 4,1 procent. In de loop van de ochtend werd het verlies minder. Aan het begin van de middag noteert de AEX een kleine 3 procent lager.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren aan het begin respectievelijk 4,2 en 4,4 procent, terwijl de FTSE in Londen met een min van 2,2 procent iets beter opende. Inmiddels zijn ook daar de verliezen minder geworden: in Frankfurt en Parijs ruim 3 procent, in Londen 1,6 procent. In Zuid-Europa moeten vooral de koersen van aandelen van banken het ontgelden.

Geen enkel fonds in Amsterdam stond op winst. ING (min 5,1 procent) was de sterkste daler in de AEX, gevolgd door Aegon (min 4,8 procent). TNT Express presteerde nog het best met een min van 0,5 procent.

Ook elders in Europa behoorden banken en verzekeraars tot de sterkste dalers. Zo moest Barclays in Londen 2,7 procent achteruit, daalden Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt tot 6,4 procent en verloren Crédit Agricole en Société Générale in Parijs tot 6,3 procent.

De euro staat op 1,11 dollar. Daarmee loopt de koers weer iets op ten opzichte van zondagavond, toen de koers zakte tot onder de 1,10 dollar. Handelaren vinden de reactie op de valutamarkt meevallen.

Edelmetalen

Beleggers doken vanochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7 procent.

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen daalde eveneens fors, tot iets meer dan 1 procent. Die op Italiaanse en Spaanse obligaties daarentegen schoot omhoog.

Ook edelmetalen werden vanochtend gezien als een veilige haven. Goud werd verhandeld voor een prijs die opliep tot ruim 1188 dollar per troy ounce (31,1 gram), wat neerkomt op een stijging van ruim 1 procent. De zilverprijs steeg met 1,7 procent.

Veilige havens

Volgens handelaren speculeerde een flink aantal beleggers vorige week op een 'last minute' akkoord over de Griekse financiën. Vrijdagavond kondigde Athene een referendum aan en werden de gesprekken afgebroken.

"Beleggers willen momenteel en masse uit aandelen en zijn op zoek naar veilige havens als goud en staatsobligaties van economische grootmachten als Duitsland'', zei een handelaar tegen het persbureau ANP. Ook Nederlandse staatsobligaties zijn in trek.

AEX opent ruim 4 procent lager

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl