Toeristen op een Grieks strand
NOS Nieuws

'Door de crisis is er sinds april niet meer geboekt'

"We houden ons hart vast voor de komende maanden", zegt ondernemer Nick van den Berg. Hij organiseert creatieve workshopreizen voor Nederland in het Griekse dorp Kantia op de Peloponnesos. "Het blijkt dat mensen massaal afhaken door de berichtgeving over Griekenland van de laatste maanden."

Gisteren is de laatste groep Nederlanders vertrokken die bij hem een reis hadden geboekt in de voorjaarsperiode. Volgens Van den Berg haken vooral nieuwe gasten af. "We hebben nog een hoop boekingen van vaste klanten. Normaal gesproken hebben we zo'n 50 procent vaste gasten en 50 procent nieuwe. Nu is die verhouding 75 om 25 procent."

Geen boekingen

Vanaf april heeft hij er bijna geen boekingen meer bijgekregen. "Dat was de afgelopen jaren niet het geval. We zijn weer terug in de situatie van zeven jaar geleden, toen Griekenland ook in een crisis zat."

Van den Berg denkt dat de boekingen mede teruglopen door de berichtgeving over de Grieken. "Mensen praten over de Grieken die met 55 jaar met pensioen kunnen en lekker in de zon zitten terwijl Nederlanders hard moeten doorwerken, maar wij zien en horen een hele andere kant."

Grote steden

Hij vertelt dat mensen in zijn dorp niet zoveel last hebben van de crisis, maar dat de situatie in de grote steden anders is. "Neem Athene. Daar ligt de bouw al jaren stil. Ik hoor van mijn leveranciers hoe het eraan toegaat. Er wordt niet meer gebouwd, dus de bouwvakkers hebben geen werk meer. En dat geldt ook voor de leveranciers."

Zijn eigen bedrijf zal dit jaar ook geen vetpot zijn, zegt hij. "Ten opzichte van vorig jaar hebben we eenderde minder omzet. We kunnen het nog doen, maar winst zal er niet gemaakt worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl