NOS Nieuws

Macedonische bankiers moeten geld bij Griekse collega's weghalen

Macedonische banken moeten hun tegoeden en leningen bij Griekse banken terughalen. Dat heeft de Macedonische centrale bank bepaald, meldt het Britse persbureau Reuters.

Op die manier probeert de Macedonische centrale bank te voorkomen dat de economie en het financiële systeem in het land al te grote schade oplopen door de Griekse crisis. Zo'n 20 procent van de bezittingen van Macedonische banken is uitgeleend aan Griekse banken.

De centrale bank in Skopje wil ook dat de banken aanvullende maatregelen nemen om te voorkomen dat er kapitaal naar buurland Griekenland vloeit. Deze maatregelen zijn tijdelijk en gelden alleen voor nieuwe transacties. Alle afspraken die al gemaakt zijn, vallen er buiten.

Nederland

Ook in andere landen wordt bekeken wat de Griekse situatie voor gevolgen heeft. Zo komen in Nederland maandagochtend premier Mark Rutte, de meest betrokken ministers en DNB-president Klaas Knot bij elkaar voor overleg.

De Nederlandse banken hebben overigens niet zo heel veel financiële banden met de Griekse banken. Deskundigen verwachten daarom dat de directe gevolgen voor de Nederlandse economie beperkt zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl