NOS Nieuws

Aziatische beurzen in de min, euro daalt

'Ook de Europese beurzen zullen lager openen'

In Azië zijn de beurzen lager geopend. De Nikkei-index in Japan opende met 2 procent verlies. De koers van de yen en de prijs van goud stijgt. De koers van de euro daalde.

De beursindexen stegen vorige week omdat er positivisme heerste; er werd een akkoord verwacht tussen de schuldeisers en Griekenland. Nu de onderhandelingen zijn geklapt, verwachten analisten een forse correctie, ook voor de Europese beurzen.

Het is vandaag de eerste handelsdag na het mislukken van de gesprekken tussen de schuldeisers van Griekenland en Athene.

Athene

Waarschijnlijk krijgen vooral de zuidelijke eurolanden last van stijgende rentes op hun staatsobligaties. Beleggers zijn ook benieuwd welke maatregelen de Europese Centrale Bank (ECB) eventueel neemt, zoals het opkopen van Spaanse, Italiaanse en Portugese staatsobligaties.

De beurs in Athene is vandaag gesloten, net als de Griekse banken.

In Europa komen overal politici bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Zo overlegt bijvoorbeeld premier Rutte met de meest betrokken ministers en DNB-president Klaas Knot. Ook een deel van het Franse kabinet komt bijeen in Parijs. En in Duitsland overlegt Merkel met een aantal belangrijke collega's.

VS

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft telefonisch overleg gevoerd met de Griekse premier Alexis Tsipras. Lew benadrukte dat de Grieken en de andere eurolanden moeten blijven zoeken naar een oplossing.

Lew heeft benadrukt dat Athene zich moet committeren aan hervormingen. Alle partijen moeten daarnaast overleggen over het verlichten van de Griekse schuldenlast.

Gisteravond heeft president Obama nog met bondskanselier Merkel gesproken over de Griekse crisis. De twee waren het volgens het Witte Huis eens dat het van vitaal belang is om manieren te zoeken om Griekenland in de eurozone te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl