Donkere wolken boven Griekenland
NOS Nieuws

'Bereid je voor op Grieks vertrek uit eurozone'

Nederlandse bedrijven die in Griekenland werken, moeten hun contracten daar goed nakijken om vast te stellen wat er gebeurt als Griekenland de eurozone verlaat. Dat adviseert verladersorganisatie EVO.

"Als Griekenland de eurozone verlaat, krijgt het land de drachme misschien terug", zegt de EVO. "In dat geval kunnen Nederlandse bedrijven beter eisen dat de Griekse collega's blijven betalen in euro's of dollars."

Als Griekenland ook uit de Europese Unie stapt, zijn de gevolgen nog groter. Dan verandert het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten waarschijnlijk drastisch, verwacht de organisatie.

Een ander probleem in Griekenland is de positie van de banken. Grieken halen massaal geld van hun rekening. Daarom blijven de banken in elk geval de hele komende week dicht. Klanten mogen maar 60 euro per dag pinnen.

Export

De omvang van de Nederlandse export naar Griekenland is gering, bleek eerder uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2008 was het Griekse aandeel in de totale Nederlandse export 0,8 procent, in 2014 was dat 0,5 procent.

In 2014 werd in totaal voor 2,3 miljard euro naar Griekenland uitgevoerd.

Import

De import uit Griekenland is al jaren stabiel. Het gaat daarbij vooral om aardolieproducten, medicijnen en fruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl