Een maquette van het Al-Rayyan stadion dat voor het WK in Qatar wordt gebouwd
NOS Nieuws

'Zorgen in Qatar over WK groter en groter'

Er is veel te doen rond het WK voetbal van 2022 in Qatar. Wat de gevolgen zijn voor het wereldkampioenschap na het aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter is onduidelijk. Qatar zelf heeft laten weten het WK niet zomaar op te geven, maar de zorgen in het land worden groter, zegt correspondent Sander van Hoorn.

Gisteren suggereerde de voorzitter van de Engelse voetbalbond dat Qatar het WK wel eens kwijt zou kunnen raken nu Blatter is afgetreden. Door dat aftreden kan opnieuw worden gekeken naar de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en van 2022 in Qatar, zegt hij. Sinds die toewijzingen doen geruchten over omkoping de ronde.

Engeland wilde het WK in 2022 ook organiseren, maar zou geen eerlijke kans hebben gehad.

Onderzoeken

Volgens Van Hoorn begonnen Qatarese politici al voor het aftreden van Blatter om zich heen te slaan. "Dat deden ze naar aanleiding van het onderzoek van de FBI en de Zwitserse justitie." De Zwitsers zijn een eigen onderzoek begonnen naar de toewijzing van de WK's in Rusland en Qatar. "Politici in Qatar noemen dat discriminatie en zeggen dingen als: ze gunnen het een islamitisch land niet."

Die zorgen zijn volgens Van Hoorn na het aftreden van de FIFA-voorzitter alleen maar groter geworden.

200 miljard

Of Qatar het WK echt kwijtraakt is nog maar de vraag, zegt Van Hoorn. "De schop is al in de grond gegaan. De eerste euro's zijn uitgegeven. Uiteindelijk is er 200 miljard dollar gemoeid met de bouw van onder meer nieuwe stadions en de aanleg van infrastructuur."

Ook zijn er al doden gevallen bij de aanleg van de stadions. Ondanks een hittegolf die over de regio trekt, wordt er doorgebouwd. "De commerciële belangen zijn groot. Ik stel me zo voor dat als alles teruggedraaid wordt of als er een nieuwe aanbesteding komt, er miljardenclaims volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl