De emir van Qatar met de trofee van het WK voetbal
NOS Voetbal

Qatar geeft WK niet zomaar terug

De organisatoren van het WK voetbal van 2022 in Qatar hebben uitgehaald naar Greg Dyke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond. Die suggereerde dinsdag dat met het opstappen van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter, het WK in Qatar op losse schroeven is komen te staan. "Laat hij zich concentreren op het bouwen van een Engels team dat het WK in Qatar kan winnen", deelde de voorzitter van de Qatarese voetbalbond een sneer uit.

Kort nadat Sepp Blatter had bekendgemaakt te zullen opstappen, opende de Engelse voetbalbond de aanval op het WK in Qatar. "We kunnen nu ook gaan kijken naar de toewijzing van die WK's. Als ik Qatar zou zijn, zou ik me niet echt gemakkelijk voelen", zei Dyke in een reactie.

Sinds de toewijzing van dat toernooi zijn er al geruchten over omkoping door Qatar om het toernooi naar het land te halen. Datzelfde geldt voor het WK van 2018, waarvoor ook Engeland in de race was en dat werd toegewezen aan Rusland.

De Qatarese voetbalbond vindt dat Dyke voor zijn beurt spreekt. "Dat het afpakken van het WK in Qatar het eerste is waar meneer Dyke aan denkt, spreekt boekdelen over zijn gevoel bij wat het eerste WK in het Midden-Oosten zal zijn. We willen hem vragen het juridische onderzoek af te wachten."

Onderzoek naar omkoping

De FIFA publiceerde eind 2014 een intern onderzoek, waarin geen bewijzen voor omkoping bij de toewijzing van de WK's van 2018 (in Rusland) en 2022 werden gevonden. Volgens de verantwoordelijke voor dat onderzoek, Michael Garcia, bracht de wereldvoetbalbond echter een gebrekkige samenvatting van zijn onderzoek naar buiten, wat "tal van zeer onvolledige en onjuiste weergaves van feiten en conclusies" bevatte.

Het Zwitsers openbaar ministerie is een eigen onderzoek begonnen naar de toewijzing van die WK's. "Als bewezen wordt dat het allemaal netjes is gegaan, dan is dat prima", zei Dyke dinsdag. "Als er sprake blijkt van corruptie, dan moet het toewijzingsproces natuurlijk over worden gedaan, zo simpel is het."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl