Veel migranten die aan de stadions in Qatar werken, sterven door uitputting
NOS Nieuws

'Al honderden doden bij WK-bouw in Qatar'

Bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar is nog steeds veel mis. Migranten worden als slaven behandeld en er zijn al vele honderden doden gevallen, zegt FNV Bouw na een internationale inspectie in het oliestaatje.

Volgens onofficiële cijfers zijn de afgelopen jaren al duizenden doden gevallen bij de voorbereidingen voor het WK, zegt Ruud Baars, algemeen secretaris van FNV Bouw. Hij is in Qatar voor inspecties samen met vakbonden uit andere landen.

Uitputting

"Veel mensen overlijden aan hartaanvallen", vertelde Baars in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze werken hier in de hitte van 40 tot 50 graden en maken lange dagen. Ze sterven door uitputting."

De sterfgevallen worden volgens hem door de autoriteiten in Qatar, die begin dit jaar nog beterschap beloofden, niet geregistreerd. Buitenlandse ambassades doen dat vaak wel en uit die cijfers zou blijken dat er de afgelopen twee jaar zeker 900 migranten zijn omgekomen.

Schuld

De meeste werknemers komen uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh. Ze hebben soms duizenden dollars moeten betalen om een contract te krijgen voor het werk in Qatar, vertelt Baars. Na aankomst wordt dat contract verscheurd en krijgen ze een ander contract met een veel lager loon, vaak 200 of 300 dollar per maand.

Doordat ze met een schuld aan hun verblijf in Qatar beginnen en te weinig verdienen om die af te betalen, kunnen ze volgens Baars geen kant op.

Varkensstal

Ook de woonruimte voor de migranten laat veel te wensen over. "Veel mensen slapen met zes, zeven man op onooglijke, onhygiënische kamertjes en zijn nauwelijks in staat om fatsoenlijk hun eten te koken", aldus de vakbondsman.

Ze hebben niets. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Ze leven als slaven.

Ruud Baars van FNV Bouw

Het dieptepunt was een ruimte waarin twintig Nepalezen verbleven. Baars spreekt van een varkensstal. "In Nederland zou je daar geen dieren mogen houden."

Ze zijn volgens hem via een Indiaas payrollbedrijf illegaal in Qatar terechtgekomen en krijgen niets betaald. Als ze het land uit willen, moeten ze een boete betalen of belanden ze in de cel. "Ze hebben niets. Geen loon, geen eten, geen huisvesting, geen rechten. Ze leven als slaven."

  • Amnesty International
    "Veel mensen slapen op onooglijke, onhygiënische kamertjes"
  • Amnesty International
  • Amnesty International
    Accommodaties voor migranten in Qatar laten veel te wensen over

Iets verbeterd

Door de internationale kritiek is er de laatste tijd wel iets verbeterd, zegt Baars. Hier en daar zijn wat betere accommodaties met barakken en sanitair gebouwd.

Bij de bouw van het Khalifa-stadion heeft hij medewerkers van een Belgisch bedrijf gesproken die goed worden behandeld, al verdienen ze maar 500 dollar per maand voor 60 uur werk per week. Vooral de veiligheid was daar goed geregeld.

Boskalis

Volgens FNV Bouw zijn er nog geen Nederlandse bedrijven bij het WK betrokken, maar dat zou kunnen veranderen. Er lopen in Qatar al mensen van Boskalis rond, zegt Baars. Hij vindt dat Nederland in Qatar het goede voorbeeld moet geven.

Ook de KNVB zou kritisch naar de arbeidsomstandigheden moeten kijken. "Als de KNVB vindt dat spelers hier in de zomerhitte niet kunnen voetballen, dan moeten ze ook begrijpen dat migranten onder diezelfde omstandigheden geen stadions kunnen bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl