Qassem Soleimani
NOS Nieuws

Iraanse generaal: VS doet te weinig tegen IS

De generaal die de Iraanse strijd tegen IS in buurland Irak leidt, vindt dat alle partijen in die strijd falen. Iran is de enige partij die echt vecht tegen de terreurgroep, zei hij volgens het Iraanse persbureau Mehr.

Ook het Amerikaanse leger doet volgens generaal Qassem Soleimani veel te weinig tegen IS. "Hoe is het mogelijk dat de Verenigde Staten zeggen dat ze de Iraakse regering verdedigen, terwijl een paar kilometer verderop, in Ramadi, oorlogsmisdaden plaatsvinden en zij daar niets tegen doen? Kan dat iets anders betekenen dan dat ze onderdeel zijn van het complot?" De generaal weidde er verder niet over uit.

Verenigde Staten en Iran vechten allebei in Irak tegen IS. De VS leidt de coalitie die IS vanuit de lucht bestookt; van Iran is bekend dat er grondtroepen aanwezig zijn in Irak. Officieel is er geen sprake van samenwerking of gecoördineerde actie tussen Washington en Teheran. Militaire operaties zouden wel via Bagdad worden afgestemd.

Geen vechtlust

De generaal noemde IS een plaag voor de wereld en Iran moet zijn grenzen verdedigen om te voorkomen dat die plaag andere landen infecteert. Ook moet het land volgens Soleimani getroffen landen helpen in hun strijd tegen IS.

Gisteren zei de Amerikaanse minister van Defensie Carter dat de Irakezen geen blijk geven van de wil om hun land te verdedigen en de extremistische IS-strijders uit te schakelen.

Irak heeft gepikeerd gereageerd op de uitspraken van Carter. Premier Abadi zei in een interview dat Carter zich op verkeerde informatie baseert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl