Iraakse militairen in het grensgebied met Iran
NOS Nieuws

'Iran werkt via Irak samen met VS'

"Het is aannemelijk dat Iran in Irak strijdt tegen Islamitische Staat." Dat zegt correspondent Thomas Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal. Onder meer de Israëlische krant Haaretz en de Amerikaanse website Huffington Post zeggen dat Iran in zijn buurland luchtaanvallen uitvoert.

Ziet Iran in IS een vijand?

"Ja, maar in mindere mate dan de VS. Het belang van Iran is vooral dat IS in het oosten van Irak, dus langs de eigen grens, geen bedreiging is. Daarom is het waarschijnlijk dat Iran zich in de strijd heeft gemengd."

Wat zegt Iran over de luchtaanvallen?

"Ze zijn niet bevestigd, maar twee maanden geleden hoorde ik van een hoge functionaris dat Iran zich het recht voorbehoudt om aan de grens op Iraaks grondgebied een bufferzone te creëren van 40 kilometer. Dat betekent dat IS in dat gebied te maken kan krijgen met Iraanse tegenstand."

Werken Iran en de VS samen?

"Ook al is IS een gemeenschappelijke vijand, het is niet waarschijnlijk dat Iran en het Pentagon in de VS hierover rechtstreeks contact hebben."

Is er dan helemaal geen afstemming?

"De luchtaanvallen moeten wel gecoördineerd worden. Vermoedelijk zit Irak er als intermediair tussen."

Wijst dit op een grotere betrokkenheid van Teheran bij de strijd tegen IS?

"Het is in elk geval een teken dat Iran bereid is verder te gaan dan tot nu toe en niet bang is om mee te doen. Iran heeft al gevechtsvliegtuigen geleverd aan Irak. En waarschijnlijk worden die ook bemand door Iraanse piloten, omdat Irak die niet heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl