Iraakse militairen
NOS Nieuws

Irak boos na verwijt dat leger geen vechtlust toont

Irak heeft gepikeerd gereageerd op het Amerikaanse verwijt dat het Iraakse leger geen vechtlust toont. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei vanmorgen op CNN dat de Irakezen geen blijk geven van de wil om het land te verdedigen en de extremistische IS-strijders uit te schakelen.

De Iraakse parlementariër Hakim al-Zamili, ook voorzitter van de defensiecommissie, noemt het verwijt van Carter "ongegrond en niet overeenkomstig de werkelijkheid".

Ramadi

Carter verwees naar de verovering van de Iraakse stad Ramadi door IS-strijders, een week geleden. De Irakezen waren met veel meer manschappen dan de milities van Islamitische Staat, zei Carter.

Toch gingen de Iraakse militairen ervandoor, met achterlating van zes tanks, zes artilleriestukken, een groter aantal pantservoertuigen en zo'n honderd terreinwagens.

De VS steunt het Iraakse leger met trainingen, wapentuig en ander militair materieel. Militaire operaties op de grond worden vanuit de lucht ondersteund met bombardementen op IS-doelen.

Gebrek aan wapens

Volgens parlementslid al-Zamili hebben de militairen wel degelijk vechtlust, maar ontbreekt het hun aan wapens en een goede uitrusting, en geven de Amerikanen hen te weinig luchtsteun.

"De VS moet zo snel mogelijk over de brug komen met geavanceerde wapens, in plaats van dergelijk commentaar te leveren", aldus al-Zamili.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl