De Iraakse premier Abadi
NOS Nieuws

Iraakse premier strijdlustig over herovering Ramadi

Het Iraakse leger kan volgens premier Abadi de stad Ramadi binnen enkele dagen heroveren op IS. Daarvoor heeft het leger wel meer hulp nodig van de internationale coalitie, zei hij tegen de BBC.

"Het doet me verdriet dat we Ramadi hebben verloren, maar ik kan u verzekeren dat we de stad snel zullen heroveren." Het Iraakse leger en sjiitische milities hebben zaterdag een tegenaanval geopend op Ramadi. De internationale coalitie heeft dit weekend opnieuw bombardementen uitgevoerd op IS-doelen in de buurt van de stad.

Gebrek aan vechtlust

Gisteren zei de Amerikaanse minister van Defensie Carter dat de Irakezen geen blijk geven van de wil om het land te verdedigen en de extremistische IS-strijders uit te schakelen.

Hij verwees naar de verovering van Ramadi. De Irakezen waren met veel meer manschappen dan de milities van Islamitische Staat, maar toch gingen de militairen ervandoor. Volgens Abadi heeft Carter zich gebaseerd op verkeerde informatie.

Syrische grens

De Iraakse premier heeft de internationale coalitie gevraagd te helpen bij het bewaken van de grens met Syrië. Veel IS-strijders komen uit dat land naar Irak. "Het was een fout dat we de grens niet beter hebben bewaakt. Het is chaos in Syrië en dat heeft IS sterker gemaakt."

De hoofdstad Bagdad is volgens Abadi nu veilig. "Een paar maanden geleden lag het vliegveld van Bagdad nog onder vuur, maar we hebben ze teruggedrongen. We hebben het gebied ten westen van de hoofdstad bevrijd."

Abadi ontkent dat IS aan de winnende hand is. "Dat ze een slag hebben gewonnen, betekent nog niet dat ze winnen. Ze hebben op alle fronten verloren, behalve op dit front. Ze willen de boodschap verspreiden dat ze aan de winnende hand zijn, maar dat zijn ze niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl