Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

Morgen waarschijnlijk besluit over beursgang ABN Amro

Het kabinet hakt waarschijnlijk morgen de knoop door over de beursgang van ABN Amro. Het is de bedoeling de staatsbank in delen naar de beurs te brengen, het eerste deel mogelijk al dit jaar.

Twee maanden geleden leek een besluit over de beursgang ook al ophanden. Maar dat werd op het laatste moment uitgesteld, vooral in verband met de commotie over de salarisverhogingen aan de top. Minister Dijsselbloem van Financiën was zeer kritisch over de verhogingen, net als de Tweede Kamer, maar hij zei er juridisch niets tegen te kunnen doen.

Rust en vertrouwen

Dijsselbloem vond door de discussie over de salarissen de tijd voor een beursgang nog niet rijp. Volgens hem was er eerst rust en vertrouwen nodig. Inmiddels heeft de top van ABN Amro afgezien van de verhogingen.

Vorige week presenteerde ABN Amro goede kwartaalcijfers. Topman Zalm zei toen dat hij de verhoging van het salaris en de impact die dit heeft gehad, betreurt.

Goede stappen

Dijsselbloem benadrukte dinsdag dat de bank het beter doet dan gedacht en hij noemde de excuses van Zalm een belangrijk signaal. Volgens de minister heeft Zalm met zijn opmerkingen duidelijk gemaakt dat hij de kritiek heeft begrepen.

Dijsselbloem zei toen ook dat er goede stappen zijn gezet op weg naar de beursgang. Hij wilde toen niet zeggen wanneer er besluiten worden genomen, wel dat het eerste deel van de beursgang nog dit jaar wordt verwacht.

Logische stap

Zalm zei vandaag dat hij het een logische stap vindt als ABN Amro weer naar de beurs wordt gebracht. Hij benadrukte dat het kabinet steeds heeft gezegd dat de beursgang weer ter hand kan worden genomen.

Zalm wilde niet ingaan op vragen over de timing van het kabinet. "Ik wacht het af." Hij heeft er begrip voor dat het besluit twee maanden geleden werd uitgesteld.

Zalm: beursgang logische stap

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl