NOS Nieuws

ABN Amro sluit sterk kwartaal af met spijtbetuiging

Zalm heeft spijt: we hadden het niet moeten doen

ABN Amro heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De bekendmaking van de cijfers ging gepaard met een soort mea culpa. De raad van bestuur betreurt de salarisverhoging van 100.000 euro en de verontwaardiging die dit in maart veroorzaakte. "We hadden de loonsverhoging niet door moeten voeren", zei financieel topman Kees van Dijkhuizen in het NOS Radio 1 Journaal.

De loonsverhoging veroorzaakte in maart een storm van kritiek uit samenleving, vakbonden en politiek. Minister Dijsselbloem van Financien stelde de besluitvorming over de beursgang van de bank voorlopig uit. De verantwoordelijke commissaris voor de beloningen, Peter Wakkie, stapte op.

"We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN Amro, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden." schrijft topman Gerrit Zalm in de toelichting op de kwartaalcijfers. "De verhoging werd om die reden teruggedraaid en we begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN Amro te herstellen en zullen hier hard aan werken."

Bestuursvoorzitter Zalm kreeg overigens zelf geen loonsverhoging. Het extra salaris was enkel voor de leden van de raad van bestuur.

Gerrit Zalm over ingetrokken salarisverhoging

Sterk

ABN Amro heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De inkomsten van de bank stegen met 9 procent naar bijna 2,2 miljard euro en de nettowinst steeg zelfs met 75 procent naar 543 miljoen euro. De kwartaalwinst van ruim een half miljard is het hoogste resultaat in de afgelopen vier jaar.

De bank profiteert van de aantrekkende economie. Er hoefde minder geld opzijgezet te worden om slechte leningen en wanbetalingen op te vangen, vooral in de portefeuille met Nederlandse hypotheken. Er zijn minder klanten met een hypotheek in de problemen, waardoor er maar 9 miljoen euro opzij gezet hoefde te worden. Vorig jaar was dat nog meer dan 100 miljoen euro.

En voor het eerst sinds 2012 is er een voorzichtige stijging van het aantal kredietaanvragen door het mkb. Volgens Van Dijkhuizen keurt de bank al sinds een maand of negen meer kredietaanvragen goed. "Het is een breed gedragen herstel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl