De topman heeft spijt van de loonsverhoging die ze in maart aankondigde

Het mea culpa van ABN Amro

ABN Amro liet de bekendmaking van de goede cijfers over het eerste kwartaal gepaard gaan met een soort mea culpa.

"We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN Amro, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden", schrijft topman Gerrit Zalm in de toelichting op de cijfers. "De verhoging werd om die reden teruggedraaid en we begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN Amro te herstellen en zullen hier hard aan werken."

Gerrit Zalm over het mea culpa van ABN Amro

De loonsverhoging van 100.000 euro voor de leden van de raad van bestuur veroorzaakte in maart een storm van kritiek uit samenleving, vakbonden en politiek. Minister Dijsselbloem van Financiën stelde de besluitvorming over de beursgang van de bank uit en verantwoordelijk commissaris voor de beloningen, Peter Wakkie, stapte op.

"We hadden de loonsverhoging niet door moeten voeren", zei ook financieel topman Kees van Dijkhuizen vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Nieuwsuur maakt vanavond de balans op: hoe heeft ABN Amro de afgelopen maanden geopereerd en was dat goed voor de bank, heeft het imago eronder geleden of juist niet? Onder anderen hoogleraar financiële markten Arnoud Boot en econoom en columnist Frank Kalshoven geven hun mening.

Het mea culpa van ABN Amro

De vraag is hoe nadelig de ophef voor de bank was. "Het was slecht voor de medewerkers", zegt Gerrit Zalm vandaag tegen de NOS. "Medewerkers worden erover benaderd en dat is niet prettig. Je praat liever over de goede dingen en de goede adviezen. Maar het is niet zo dat we veel klanten hebben verloren."

Toen de loonsverhogingen (van 17 procent) bij ABN Amro bekend werden, kregen de bestuursleden meteen het stempel "graaiers" opgedrukt. "Een stel graaiers dat elk contact met de werkelijkheid is verloren", werd geregeld gehoord.

De vakbonden waren boos, omdat voor de meeste gewone ABN Amro-medewerkers het beloningsbeleid juist was versoberd. In 2014 is in de cao een nullijn vastgesteld voor twee jaar. Vakbond De Unie sprak van 'sprinkhanengedrag'.

Nuance

Volgens bestuursvoorzitter Zalm, die overigens zelf niet behoorde tot degenen die zo'n enorme verhoging in salaris kreeg omdat er over zijn beloning andere afspraken zijn gemaakt, was de regeling juist bedoeld om de bestuursleden te compenseren. Hij had het over een ' inlevercultuur'. "Als je 50 procent kwijtraakt en je krijgt er 17 procent voor terug, dan lever je aardig in", zei hij. Die uitspraak maakte de kritiek niet minder.

Volkskrant-columnist Frank van Kalshoven betoogde in zijn krant dat noch het ene noch het andere perspectief het enige juiste is. Hij pleitte voor meer nuance, in een column met de titel 'Kijk ook eens door de bril van de ander'.

Goeie bank

Minister Dijsselbloem is blij met het excuus van Zalm. "Het was niet nodig, maar ik vind het heel goed dat Gerrit Zalm er gewoon openlijk over communiceert en ook aangeeft hoe hij erop terugkijkt", zei hij.

Volgens de minister heeft de hele affaire de verkoopbaarheid van de bank niet verslechterd. "Nee dat geloof ik helemaal niet. ABN is gewoon een goede bank die steeds betere cijfers laat zien, een sterke bank die er gewoon goed voorstaat", zei hij tegen de NOS.

Hoogleraar Boot acht negatieve effecten wel mogelijk. "De opbrengst van de bank bij verkoop kan miljarden lager liggen", zegt hij. Maar de exacte negatieve effecten van de ophef zullen waarschijnlijk niet te meten blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl