NOS Nieuws

Merkel en Hollande krijgen steun van VS

'Moskou onder druk blijven zetten'

De Verenigde Staten steunen de poging van Duitsland en Frankrijk om een oplossing voor de oorlog in Oekraïne te bereiken. Vice-president Biden noemde de diplomatie van de Duitse en Franse leiders "de moeite van het proberen waard".

Hij citeerde daarmee bondskanselier Merkel, die samen met president Hollande in gesprek is met de Russische president Poetin. Morgen hebben ze telefonisch overleg, samen met president Porosjenko van Oekraïne.

Biden sprak op de veiligheidsconferentie in München, waar eerder vandaag de Russische minister van Buitenlandse Zaken uithaalde naar het Westen. Lavrov gaf de schuld van de Oekraïense crisis aan Europa en de VS.

Onder druk

Zonder Lavrov te noemen wees Biden naar Rusland als veroorzaker van het conflict, omdat Moskou niet toestaat dat Oekraïne zijn eigen internationale alliantie kiest. "Te vaak heeft Poetin vrede beloofd, maar hij leverde troepen en tanks. We moeten ons geen illusies maken, Rusland heeft greep op de kern van de separatisten."

Biden ging niet concreet in op mogelijke wapenleveranties van het Westen aan Oekraïne. Wel zei hij dat Oekraïne westerse steun verdient. "Niet om een oorlog aan te moedigen, maar om Oekraïne in staat te stellen zichzelf te verdedigen."

Volgens Biden is het van belang dat de VS, Europa "en hopelijk de hele internationale gemeenschap" Moskou onder druk blijven zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl